550 kilométeren van árvízi készültség

A belvízzel elöntött területek nagysága mintegy 38 ezer hektár.

MTI
2017. 02. 13. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfői jelentése szerint a belvíz miatt tizenhét szakaszon másodfokú, huszonegyen elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága már csak valamivel több mint 38 ezer hektár, melyből mintegy 21 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak. Az időjárási helyzet a belvízi védekezést segíti, ugyanis a következő napokban sem várható számottevő csapadék, s az éjszakai fagyok és a nappali felmelegedés is elősegíti a belvíz folyamatos levezetését – derül ki a jelentésből.

Árvíz miatt Magyarországon összesen 550 kilométeren van érvényben készültség. Hétfőre több helyen mérsékelték a harmadfokút: jelenleg a Tisza, a Sajó és a Bodrog egyes szakaszain – összesen 146 kilométeren – van ekkora készültség, másodfokú pedig csak a Tiszán van 32 kilométeren. Emellett 372 kilométeren – a Tiszát, a Keleti-főcsatornát, a Lónyay-főcsatornát és a Bodrogot érintően – elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az OMIT jelentése szerint a Tisza Dombrád térségéig jégmentes, alatta Tiszalökig 10-30 százalékos jégzajlást észleltek. A vasárnap még a tiszanagyfalui kanyarban beékelődött jégtorlasz tovább csúszott lefelé a folyón és áthaladt a tiszalöki erőműn. Tiszalök-alsón a legmagasabb vízállást vasárnap 22 órakor rögzítették, azóta 4 centimétert apadt a vízszint, az árhullám jelenleg Tiszadob térségében tetőzik. Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél jelenleg első fok feletti vízállásokat mérnek, akárcsak a Bodrogon Felsőbereckinél és Sárospataknál. A Túron, a Szamoson, a Krasznán, a Körösök vízrendszerén és a Maroson is tovább folytatódott az apadás, fokozat alatti vízállásokat észlelnek.

Az előrejelzések szerint, mivel a tiszalöki erőművön áthaladt a jégtorlasz, Tiszalökig további lassú apadás várható. Lejjebb, Tiszadob és Tiszakeszi között hétfőn várható a vízszintek tetőzése. A Tisza-tótól kezdődő szakaszokon az első fokot megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak. A mellékfolyók közül a Bodrog vízrendszerén levonuló árhullám Felsőbereckinél várhatóan hétfőn tetőzik, Sárospataknál még további néhány centiméteres vízszintemelkedéseket okozhat.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a következő időszakban a vízgyűjtők nagyobb részén napközben fagypont felett alakul a hőmérséklet, de a hegyvidéki területeken, illetve Kárpátalján napközben is fagypont közelében vagy az alatt marad a hőmérséklet. Említésre méltó csapadék gyakorlatilag sehol sem várható. Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon – olvasható az OMIT jelentésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.