A körúti robbantó tettének már csak az indítéka nem ismert

Ő készítette a pokolgépet, ő vitte a tetthelyre, amit maga választott ki, és ő robbantotta fel a bombát.

Fekete Gy. Attila
2017. 02. 20. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ő készítette a bombát, ő vitte a helyszínre, és ő is hozta működésbe a pokolgépet, de nem azzal a céllal, hogy bárkit is megöljön – lényegében mindent bevallott hétfői folytatólagos kihallgatásán P. László, aki tavaly szeptemberben a Teréz körúton hátizsákjába rejtett házi készítésű pokolgépével súlyos, életveszélyes sérüléseket okozott két ott járőröző fiatal rendőrnek. Csodával határos módon a robbantáskor közel kétszáz méteres sugarú körben szétrepülő többmaréknyi szög másoknak nem okozott sérülést.

Brunner Tamás ügyvéd, P. László védője a hétfői kihallgatás után lapunknak azt mondta: védence tettének indítéka még előtte is ismeretlen. Persze ha elmondta volna, akkor sem hozhatná nyilvánosságra, hiszen ügyvédi titok, de – mint mondta – ő sem tudja, és láthatóan az ügyészeknek sem sikerült még kideríteniük. Védence állítólag tagadta, hogy „bármiféle problémája lett volna a rendőrökkel”.

Beismerő vallomásától függetlenül már jóval azelőtt, hogy P. László megtörte volna a több hónapos hallgatását, a hatóságok utánanéztek, voltak, lehettek-e konfliktusai az állammal vagy annak szerveivel, elsősorban a rendőrséggel. Semmit nem találtak. Nem folyt soha ellene büntetőeljárás, állítólag még szabálysértés miatt sem jártak el vele szemben. Nem bírságolták meg, és nem voltak olyan kérelmei, amelyeket az állam intézményei elutasítottak volna.

Márpedig a térfigyelő kamerák felvételei alapján egyértelműnek látszik, hogy a két rendőr volt a célpontja, őket akarta felrobbantani. Amikor pedig megtette, egyszerűen átlépett rajtuk, s közben rájuk nézett. Ebből sok szakértő azt a következtetést vonta le még P. tavaly októberi elfogása előtt, hogy „a merénylő ismerhette” áldozatait, „haragudhatott rájuk”. Ezeket a véleményeket egyelőre semmi nem támasztja alá. A gyanúsított azt állítja, személyesen nem ismerte azt a két rendőrt, akiket a bombája megsebesített.

Nagy Andrea, az ügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak megerősítette, hogy többórás hétfői kihallgatásán P. László részletes beismerő vallomást tett, de a részletekben még annyira sem ment bele, mint P. védője. Nagy Andrea elmondta, az elkövetkező napokban, hetekben összevetik a gyanúsított által elmondottakat a nyomozás más bizonyítékaival, tisztázandó, hogy valóban az és úgy történt-e, ahogy azt P. László vallomásában kifejtette. Ezzel lényegében azt akarják kizárni, hogy a gyanúsítottjuk olyan cselekményeket vagy részcselekményeket is magára vállaljon, amelyeket nem ő követett el.

Kérdésünkre, hogy a nyomozás eddigi adatai alapján lehetett-e vagy lehettek-e bűntársai P. Lászlónak, a szóvivő csak annyit mondott: az ügyészség jelenleg egy gyanúsítottal szemben folytat eljárást.

P. László előzetes letartóztatásának határideje kedden jár le. A Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta, hogy hatvan nappal hosszabbítsák meg azt. Lapzártánkig azonban még nem kapták meg a bíróság döntését, bár aligha  lehet kétség afelől, hogy P. László a hétfői beismerő vallomása fényében biztosan előzetesben marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.