Komoly iparág épült a lúgosításra, sok cég keres irdatlan összeget azzal, hogy az emberek elhiszik: betegségüket az elsavasodás okozza. Nem véletlen, hogy a méregtelenítés mellett a lúgosításhoz kapcsolódik a legtöbb tévhit, és az sem, hogy egyre több készítményt, köztük étrend-kiegészítőket és ásványvizeket reklámoznak azzal, hogy lúgos kémhatású. Vannak könyvek, speciális gyümölcsprések és egyéb élelmiszer-feldolgozó eszközök, egytől egyik azokat célozzák, akik hisznek a lúgosítás legendájában.
Nem létező összefüggés
A lúgosító és az egészségesnek tartott étkezés között komoly átfedés van, amit a lúgosítás pártolói ki is használnak. Az például igaz, hogy akik sok lúgosító ételt – tehát zöldséget és gyümölcsöt – és kevesebb állati eredetű terméket fogyasztanak, azoknak a csontleépülése lassabb. Igaz az is, hogy lúgosító típusú étrendnél kevesebb a köszvény, ám ez sem a kémhatással van összefüggésben, hanem azzal, hogy az ilyen diétánál nem fogyasztanak sok húst. Esetében kevesebb a vesekő is, ám az ok és okozati összefüggés itt is fals: ez ugyanis egyedül az egészséges étrendnek köszönhető, nem a sav-bázis egyensúly változásának.
Igaz az is, hogy a savas ételek, így a húsok túlzott fogyasztása ártalmas lehet, de csak azért, mert a sav kiválasztása megterheli a szervezetet. Az például növeli a köszvény rizikóját, hogy a húgysavkristályok kiválnak az ízületekben. Emiatt lesz hajlamosabb a köszvényre az, aki sok vörös húst fogyaszt. A mértéktelen húsfogyasztás miatt keletkező húgysav a vizeletben is kiválhat, és vesekövet okozhat. De ezek mind életmódbeli kérdések, egyszerűen azt mutatják, hogy az étrendnek hatása van az egészségre.
A lúgosítás elméletét erősíti az is, hogy az orvosok bizonyos esetekben tényleg azt javasolják, hogy a betegek ne fogyasszanak savas kémhatású ételeket, italokat. Például akkor, ha refluxos panaszok, gyomorsavproblémák jelentkeznek. De ezt sem az elsavasodás veszélye miatt mondják, hanem azért, mert sok a gyomorsav, a gyomor gyulladásban van, ha pedig erre pluszban savas kémhatású ételeket esznek, a gyomor fájhat. Ha viszont lúgos táplálékot fogyasztanak, a savasakat pedig kerülik, enyhülnek a gyomorpanaszok. De a lúgosításhoz köze ennek sincs.