Aláírásgyűjtés miatt hívtak rendőrt a kutyapártra

Voltak, akik nem nézték jó szemmel Szegeden a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aláírásgyűjtő akcióját.

Hírösszefoglaló
2017. 02. 07. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Voltak, akik nem nézték jó szemmel Szegeden a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) kedd délutáni aláírásgyűjtő akcióját, és rendőrt hívtak az aktivistákra – írja a HVG.hu.

Dovalovszki András, a párt helyi aktivistája elmondta, mielőtt kitelepültek volna a standjukkal, egyeztetett a szegedi rendőrséggel, hogy rendben van-e az akció, mert nemcsak egy pultot akartak kihelyezni, hanem strandkellékeket is. Ők ugyanis valójában strandot és nem standot szerettek volna maguk körül. A rendőrségtől azt az információt kapta, hogy mivel mindez aláírásgyűjtésnek és nem demonstrációnak minősül, ezért nincs akadálya. Szegeden egyébként azért gyűjtenek aláírást, hogy a vidékiek is aláírhassanak az olimpia ellen. Kaposváron is hasonló akciót indított a párt, ott azért kampányolnak, hogy ne Kaposváron legyen az olimpia.

A strandot az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) előtt állították fel, ahol a tetőszerkezet miatt nem érte őket az eső. Az aktivista szerint az erre vonatkozó jogszabályok szerint megtehették, mert közforgalmú magánterületnek minősül.

A HVG.hu szerint a TIK biztonsági szolgálata azonban nem így gondolta. Először az egyik biztonsági őr szólt nekik, hogy az intézménnyel is kéne egyeztetni az aláírásgyűjtésről, majd a biztonsági szolgálat vezetője szólította fel őket távozásra. Arra hivatkoztak, hogy a pult tűzrendészetileg rossz helyen van, elállja a vészkijáratokat. Dovalovszki szerint ez azért volt teljesen fals indok, mert látták, hogy a közelben lévő vészkijáratok mind le vannak zárva. Hozzátette, a rendőrség vétlen volt az ügyben, a TIK akarta eltávolítani őket valamilyen mondvacsinált indokkal. Mint kifejtette, állami intézményként valószínűleg kínos nekik, hogy pont előttük kampányolnak az olimpia ellen.

Az Együtt a múlt héten az egyik XVI. kerületi rendelőintézet előtt állította fel aláírásgyűjtő standját. A rendelőintézet vezetője kihívta rá a rendőrséget, arra hivatkozva, hogy akadályozza a mentők ki- és bejutását az intézetbe. A rendőrök végül kimentek, de az Együtt pultjai maradhattak. Az intézetvezető azonban nem adta fel ilyen könnyen, és később duguláselhárításra hivatkozva hívott egy szippantókocsit, így az aktivisták iszonyatos bűzben folytatják az aláírásgyűjtést.

Az MKKP aktivistái rendszeresen találkoznak a rendőrökkel. A múlt év végén azért vitték be őket az őrsre, mert a járdák repedéseit festették, de Budapesten is többször igazoltatták őket városszépítés közben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.