Árvíz: több kilométeren mérsékelték a készültséget

A belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 43 ezer hektárra nőtt.

MTI
2017. 02. 15. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb jelentése szerint a belvíz miatt jelenleg 10 vízügyi igazgatóság területén, 42 szakaszon védekeznek. Tíz szakaszon másodfokú, harminckettőn elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 42 900 hektár, ebből 22 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak.

Emellett a magyarországi folyókon összesen továbbra is 446 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, de többségében – több mint 320 kilométeren – elsőfokú a készültség. Továbbra is harmadfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek a Felső-Tiszánál és a Lónyay-főcsatornán, a Rimán, az Eger-patakon, a Csincse- és a Laskó-patakon.

A lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A Tisza a Tisza-tó térségéig, illetve a Csongrádtól kezdődő szakaszokon lényegében jégmentes, de a Tisza-tavon, illetve Kisköre és Csongrád között még az állójeges szakaszok a jellemzőek.

A Duna hazai szakaszain a jég teljesen eltűnt és a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a „jégjelenségek”.

Az előrejelzések szerint a következő időszak időjárása is kedvező lesz az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.