Az LMP lesz Botka fegyvere a baloldali pozícióharcban?

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje megkezdi hivatalos tárgyalásait, először az LMP-vel egyeztet.

MNO
2017. 02. 13. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a héten kezdi meg a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal, elsőként az LMP-vel ül asztalhoz – írja az Index. A szegedi polgármesternek már voltak zárt ajtók mögötti informális megbeszélései baloldali vezetőkkel, de most Molnár Gyula szocialista pártelnökkel az oldalán hivatalosan is leül a pártokkal.

Az LMP azért érdekes első választás, mivel a magát különutasnak tartó párt nem vett rész a 2014-es összefogásban, és most is úgy döntött, hogy külön indul a 2018-as választáson. Az Index szerint az ő bevonásuk javítaná Botka többiekkel szembeni alkupozícióit, esélyeit, kész helyzet elé állítaná a baloldali pártokat. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a portálnak megerősítette, hogy le fognak ülni Botkával.

Az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció is sérelmezte, hogy egyesek Lengyel László vezetésével tárgyalásokat folytatnak a baloldalon, illetve Gyurcsányék azt is nehezményezték, hogy szerintük Lengyelék bomlasztanak, meg akarják „fúrni” a DK-t, kihagyni őket és a pártelnököt a lehetséges baloldali összefogásból.

„Mindenkivel, akivel biztosított a győzelem esélye” – válaszolta Botka az Index azon kérdésére, hogy kikkel tárgyal az elmúlt időszakban.

A megbeszéléseket Botka márciusig lezárná, de nehéz dolga lesz: a DK-t nem tudja megkerülni. Az Együtt, a Párbeszéd és az LMP sem pontosan úgy képzeli el a választásokra való felkészülést, ahogy azt az MSZP jelöltje szeretné.

A szegedi szocialista politikus a héten ismerteti programját, melynek egyes elemeiről már a 168 Óra hasábjain is értekezett: eszerint a baloldal legfontosabb feladata, hogy újra megteremtse az egyenlő állampolgárság feltételeit. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.