Az ónos eső elmosta a szmogriadót Budapesten

Minden rosszban van valami jó. A csapadék hatására csökkent a szállópor-koncentráció.

MTI
2017. 02. 01. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Budapesten tovább folytatódik a borult, párás, alkalmanként csapadékos idő, s a csapadék hatására lassan csökken a szállópor-koncentráció. Csütörtökön számottevő csapadék már nem várható. Pénteken és szombaton a levegőminőség további javulására lehet számítani.

A főváros közleményében Tarlós István főpolgármester ismételten köszönetet mondott a „példátlan együttműködésért azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását”.

Az elmúlt napokban ismét az ország nagy részén veszélyessé vált a levegő a magas szállópor-koncentráció miatt. Szerdára viszont országszerte több településen, köztük Budapesten is jelentősen csökkent a légszennyezettség.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szerdán a keleti országrészben: Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok, Oszlár, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc és Putnok, valamint a nyugati határnál Szentgotthárd szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Emellett Szolnok, Pécs, Veszprém, Ajka, Mosonmagyaróvár, Sopron és Szombathely levegőjét minősítették egészségtelennek.

A többi települést, köztük Budapestet a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölte szerdán az OKK.

A fővárosban múlt hétfőn lépett életbe a szmogriadó riasztási fokozata, ezt az átmeneti javulás után mérsékelték. Budapesten múlt péntek óta volt érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.