Csudát vagyunk mindannyian milliomosok

Bár a kormánypropaganda szerint nagyon jól élünk, a tények és a KSH számai másra utalnak.

2017. 02. 06. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a nemrég kormánypárti gazdasági napilappá vált Világgazdaság idén januárban – nem kis meghökkenést kiváltva – arról számolt be, hogy több mint 10 millió forint megtakarítása van egy átlagos magyar családnak, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Miből élünk? címet viselő felmérése bebizonyította, hogy erről szó sincs. A lapunk által megismert legfrissebb adatok szerint egy háztartásra vetítve átlagosan – valamennyi pénzeszközt ideszámítva – összesen 2,9 millió forint megtakarítás jut, de a valóságban komolyabb pénzügyi vagyonnal csak a háztartások ötöde rendelkezik, a családok nyolcvan százalékának a lakásán és esetleg az autóján kívül nincs számottevő megtakarítása.

A háztartások több mint egyharmada ráadásul el van adósodva, és egy lakáskölcsönt felvett család még mindig átlagosan 5 millióval tartozik a pénzintézetnek. A kormánypárti napilap egyébként a KSH felméréséről is beszámolt, de annak csak egyetlen eleméről, a háztartások nettó vagyonáról. Arról azonban, hogy hányan vannak eladósodva, vagy arról, hogy 10-ből 5 magyarnak nincs autója, 8-nak pedig nincs számottevő pénzbeli megtakarítása, egyetlen szót sem ejtett. Lapunk most a KSH adatai alapján megpróbál valós képet festeni a magyarok vagyoni helyzetéről. A Miből élünk? adatfelvétel egyébként az első olyan statisztikai lakossági felmérés volt Magyarországon, amely a háztartásoktól közvetlenül gyűjtött információk alapján próbálta meg számba venni a vagyonelemeket.

2014 októberében a hazai háztartások 82,8 százaléka rendelkezett legalább egyfajta pénzügyi eszközzel, vagyis folyó- és betétszámlával, értékpapírral vagy egyéb megtakarítási formával. Ezen belül azonban befektetéssel már a háztartások alig több mint fele (52,9 százalék) rendelkezett, vagyis ennyien tartották megtakarításukat egy- vagy többféle pénzügyi eszközben. A befektetések egy háztartásra vetített összege átlagosan 2,5 millió forintot tett ki. A legelterjedtebb befektetési forma a legkisebb kockázatot jelentő banki betét volt. A háztartások folyószámláján egyébként átlagosan 398 ezer forint, a betétszámlákon pedig 889 ezer forint volt. A háztartások tulajdonában lévő valamennyi pénzügyi eszköz összértéke átlagosan 2,9 millió forint volt háztartásonként.

Az adatok szerint a háztartások 15,3 százalékában élt olyan személy, aki rendelkezett nyugdíjas korra vonatkozó bármiféle megtakarítással. Az előtakarékossággal rendelkező személyek 7,4 százaléka volt tagja önkéntes vagy magánnyugdíjpénztárnak, és 4 százalékuknak volt nyugdíjas évekre vonatkozó egyéb biztosítása. Az érintettek átlagosan 15 ezer forintot fizettek nyugdíjcélú előtakarékosságra havonta.

A KSH nemcsak a pénzügyi vagyont vizsgálta, hanem az ingatlanvagyont és az egyéb értéktárgyakat is. 2014 őszén a magyar családok 86,6 százaléka rendelkezett legalább egy ingatlannal, míg járműve a háztartások kicsit több mint felének (50,9 százalék) volt. A kutatás szerint a legtöbb reáleszköz (ingatlan, jármű vagy értéktárgy) 18 és 35 éves kor között kerül a háztartások tulajdonába. Az egy háztartás tulajdonában lévő reáleszközök értéke átlagosan 15,6 millió forint, vagyis egy átlagos családnak ennyit ér összesen a lakása, az autója, de ebbe az összegbe beletartozik az esetleges vállalkozás, nyaraló, tanya, illetve egyéb értéktárgy, például festmény vagy az ékszerek értéke is. Ebben a tekintetben is nagy a különbség a régiók között: a legtöbbet Közép-Magyarországon érik a háztartások tulajdonában lévő eszközök háztartásonként átlagosan 22,2 millió forintot, a legkevesebbet pedig (10,2 millió forintot) Észak-Alföldön.

2014 októberében egy lakás vagy lakóház átlagos mérete 78,3 négyzetméter volt, átlagos értéke pedig 11,3 millió forint. Utóbbi szintén jelentősen eltér régiónként: kiemelkedik a közép-magyarországi régió, ahol az ingatlanok átlagos értéke 17,5 millió forint, ezen belül Budapesten átlagosan 18,2 millió forint volt. A lakások átlagos értéke még Nyugat-Dunántúlon haladta meg a 10 millió forintot (12,4 millió forint), valamint Közép-Dunántúlon (10,8 millió forint). A legkevesebbet Észak-Alföldön értek az ingatlanok, átlagosan 7,8 millió forintot, vagyis a fővárosban háromszor annyiba kerül egy lakás, mint az Észak-Alföldön. A háztartások a községekben éltek a legnagyobb méretű lakásokban, viszont itt ér a legkevesebbet az ingatlan: az átlagos négyzetméterár csupán kétharmada volt a nagyvárosokban tapasztalható árnak. A legkisebb méretű, ugyanakkor legdrágább négyzetméterárú lakásokban Budapesten éltek az emberek, ahol az átlagos ár közel kétszerese volt az országos átlagnak.

A családok tulajdonában lévő egyéb ingatlanok átlagosan 9,9 millió forintot értek, már azok esetében, akik egyáltalán rendelkeztek ilyennel, ugyanis a háztartások kevesebb mint negyedének volt a lakásán kívül másik ingatlana. Az érintettek nagy részének a lakóhelyen kívül további egy ingatlan volt a tulajdonában, kicsit több mint egytizedüknek (11,8 százalék) kettő, 3,1 százalékuknak három.

Az adatfelvételkor a háztartások alig több mint fele, 50,9 százaléka rendelkezett saját tulajdonú járművel, 49,5 százalékuknak gépkocsijuk, 6,2 százalékuknak azon kívül egyéb járművük is volt. A járművek átlagosan 1,2 millió forint körüli értéket képviseltek, ezen belül a gépkocsik átlagosan 1,1 millió forintot értek.

A háztartások mindössze 4,5 százalékának volt a tulajdonában jelentősebb értékkel bíró vagyontárgy. A válaszadók által ebbe a kategóriába sorolt értéktárgyak átlagos értéke 1,8 millió forintot tett ki. A nagy értékű vagyontárgyat birtokló háztartások több mint felében a főkereső az 55 év feletti korcsoportba tartozott, és 42,6 százalékuk Közép-Magyarországon élt.

A kutatásból az is kiderül, hogy a családok 12 százaléka rendelkezett vállalkozással 2014 októberében. A vállalkozások átlagos nettó értéke (eszközök értéke csökkentve a kötelezettségek értékével) 13,8 millió forintot tett ki az eszmei időpontban. Regionálisan a közép-magyarországi régióban működtetik a legtöbb vállalkozást, a legkevesebbet pedig az Észak-Alföldön.

Minden harmadik család adósságcsapdában

Adóssága a háztartások 36,9 százalékának volt. A leggyakoribb adósságfajta a lakóingatlanra bejegyzett jelzáloghitel volt, ilyennel a magyar háztartások 18,8 százaléka rendelkezett. A adósságállomány 2014 októberében átlagosan egy háztartásra vetítve 1,4 millió forintos tartozást jelentett, de ha csak azokra a háztartásokra osztjuk el az összeget, akiknek valóban volt hitelük, akkor egy családra 3,9 millió forintos adósság jut. A háztartások lakóingatlanjaira felvett jelzáloghitelek az összes tartozás kétharmadát teszik ki.

Azok, akiknek a lakásukat terheli a hitel, átlagosan 5 millió forinttal tartoznak, és havonta átlagosan 58 ezer forintot törlesztenek. A hitelek devizanemét tekintve a legnagyobb arányt a forinthitelek (48,2 százalék) teszik ki, de még mindig nagyon sok a svájcifrank-hitel (42,4 százalék).

A háztartások 12,2 százaléka rendelkezett egyéb hitellel, érintett háztartásonként átlagosan 1,3 millió forintos tartozással. Ezeket a kölcsönöket elsősorban áruvásárlásra, megélhetési költségek finanszírozására, valamint ingatlanfelújításra vették fel. A háztartások 11,5 százalékának volt bankszámlához kapcsolódó hitelkeret-tartozása, átlagosan 240 ezer forintos összeggel. A háztartások közel tizedének volt magánszemélytől kapott kölcsönből eredő tartozása is, ez átlagosan 1,2 millió forintos adósságot tett ki.

Az adatgyűjtés összegezte a háztartások nettó vagyonát is. Ez az összeg a háztartás tulajdonában lévő összes eszköz (lakás, nyaraló, autó, pénzügyi megtakarítás, vagyontárgy) értékét mutatja, csökkentve a tartozások összegével. Egy háztartásra vetítve az átlagos bruttó vagyon 17 millió forintot tett ki, ami – csökkentve a tartozások összegével – 15,6 millió forint összegű átlagos nettó vagyont jelentett 2014-ben, vagyis egy átlagos család összes tulajdona együttesen összesen ennyit ér. A kutatás leszögezte: a háztartások közel 80 százaléka esetében a nettó vagyon csak minimálisan tért el a háztartás tulajdonában lévő reáleszközök, vagyis az ingatlanok, járművek, vállalkozások értékétől, tehát a háztartások nagy része nem rendelkezett jelentősebb pénzügyi befektetéssel, igaz, adóssággal sem.

Az adatok szerint azok a háztartások rendelkeztek a legnagyobb vagyonnal, amelyekben a főkereső a 35–44 éves korcsoportba tartozott. Ezen háztartások átlagos vagyona 21,3 millió forintot tett ki, ami 21,7 százalékkal meghaladta az országos átlagot. A legnagyobb vagyongyarapodást ugyanakkor a 25 és 35 éves kor közötti főkeresővel érték el a háztartások.

A legvagyonosabb háztartások a fővárosban éltek 2014-ben. A közép-magyarországi régióban a háztartások átlagos nettó vagyona 2014-ben 26,1 millió forintot tett ki, 1,5-szeresét az országos átlagnak. Ezen belül Budapesten 27,9 millió forint volt a háztartások átlagos nettó vagyona, egy főre vetítve 17,3 millió forint. A második leggazdagabb régióban, a Nyugat-Dunántúlon, a háztartások átlagos nettó vagyona körülbelül 20 százalékkal maradt el a közép-magyarországitól. A legszegényebb régió, az Észak-Alföld háztartásai átlagosan 10,4 millió forintos, fejenként 5,5 millió forint összegű nettó vagyonnal, a budapesti harmadával rendelkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.