Elhunyt Cseri Kálmán református lelkész

Prédikációit országszerte és a határon túl olvasták és hallgatták.

MTI
2017. 02. 14. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseri Kálmán a református lelkipásztori irodalom kiemelkedő művelője volt, akit nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is széles körben ismernek. Több mint húsz önálló, számos kiadást megért kötete, nagyszámú folyóiratcikke és publikációja jelent meg. A lelkipásztor 2016. augusztus 20-án a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

„Cseri Kálmánnal nem csak a magyar reformátusok, hanem más keresztény felekezetek, s az Istent kereső emberek hitre és emberségre ébresztője távozott közülünk. Számára mindig a Biblia volt a kiindulópont. Minden gyakorlati kérdésben is Isten igéje, a Biblia szerint szeretett volna dönteni és cselekedni. Lelkipásztori életútjával arra igyekezett rávezetni az embereket, hogy aki a szentírást kezdi megismerni, a legkülönbözőbb életkérdésekre lel valódi válaszokat” – emlékezett közleményében a minisztérium.

Cseri Kálmán 1939-ben született Kecskeméten, hívő református családban. Édesanyja kecskeméti kisparaszti család sarja volt, édesapja a Tisza mentéről származott, kereskedőként dolgozott. Cseri Kálmán szülővárosában érettségizett 1957-ben.

1962-ben végzett a Budapesti Református Teológián. Három évig a Fejér megyei Cecén, majd hat évig a főváros XII. kerületében található Budahegyvidéki Református Gyülekezetben szolgált segédlelkészként. Jelentős szerepet vállalt a diakóniai szolgálat szervezésében.

Innen hívta meg lelkipásztorának a fővárosi Torockó téren található gyülekezet Joó Sándor lelkipásztor halála után, 1971-ben. Harminckilenc éven át Pasaréti Református Egyházközség vezető lelkésze volt, s vonult nyugdíjba 2010 júniusában. Kiemelkedő közösségformáló egyéniségével vezette a gyülekezetet, amely országos hírűvé vált. Az itt elhangzott igehirdetéseit sokan hallgatták, olvasták szerte a Kárpát-medencében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.