Elképesztő magyarázattal állt elő a rendőrség

Útvonal-biztosításként definiálta a rendőrség azt a 10-12 tagú sorfalat, amely Juhász Pétert körbevette.

Wiedemann Tamás
2017. 02. 13. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen cinikus magyarázatot adott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Putyin-látogatáskor történt incidensre. Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője február 2-án a párt néhány aktivistájával arra várt, hogy elhaladjon előttük az orosz elnök konvoja. A terv az volt, hogy az elhaladó konvojt kifütyüljék. Juhász Péter élőben jelentkezett be az egyik közösségi oldalon, és folyamatosan videózta az eseményeket. Közvetlenül a konvoj megérkezése előtt tucatnyi rendőr indult meg felé, az egyik közülük arra szólította fel a képviselőt, hogy igazolja magát, majd a többi egyenruhás szinte teljesen körbevette őt. Egyedül a Juhász mögött lévő pad mellett maradt egy kis szabad hely.

Portálunk még aznap kérdéseket küldött az ORFK-nak, amelynek tíz nap kellett ahhoz, hogy megmagyarázza a történteket.

Az ORFK szerint a „rendőrök útvonal-biztosítási feladatot hajtottak végre, és nem másokat vettek körbe”. Eleve érdekes, hogy Juhász Pétert egyszer sem említik meg a sajtóválaszban, hanem általánosságban fogalmaz az ORFK. Az igazmondással is hadilábon áll a rendőrség, hiszen a konvoj útvonalát egy másik rendőrsorfal biztosította, a videón is látható a kék egyenruhás rendőrök alkotta kordon. Az Együtt politikusát ugyanakkor láthatósági mellényben érkező kollégáik, a Készenléti Rendőrség egységei vegzálták. „Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy én vagyok a rendőri igazoltatás célpontja, és nem tűnt úgy, hogy véletlenszerű ellenőrzésről lenne szó, hiszen pont akkor léptek oda hozzám, amikor a konvoj közeledett” – mondta az MNO-nak a képviselő. Juhász elmondása szerint szempillantás alatt karéjba zárták a rendőrök, és az egyik egyenruhás a személyi igazolványának átadására szólította fel. Arra hivatkozott, hogy az egész országban fokozott ellenőrzés van érvényben, és „közbiztonsági célból” történik az igazoltatás. Juhász Péter egyelőre nem tett panaszt a rendőrségen, a jogászával konzultál.

Az ORFK több kérdésünkre nem felelt, helyette a rendőrségről szóló törvény azon paragrafusát ajánlotta a figyelmünkbe, amely az igazoltatást szabályozza. E szerint a rendőr azt igazoltathatja, „akinek a személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból, a tartózkodása jogszerűségének megállapítása céljából, közlekedésrendészeti ellenőrzés során, továbbá az igazoltatott vagy más természetes, illetve jogi személy és egyéb szervezet jogainak védelme érdekében kell megállapítani”. A videofelvétel tanúsága szerint a rendőrség alighanem az „egyéb szervezet jogainak védelme” érdekében cselekedhetett, ugyanis a közrendet semmi sem fenyegette, a kisebb füttykoncert pedig úgysem hatolt át a fekete autók páncélján. Azért a rendőrség biztosra ment.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.