Érvényes lenne az olimpiás népszavazás

Többségünk ellenzi az olimpiarendezést, ugyanakkor támogatná, hogy az ügyben népszavazás döntsön.

Magyar Nemzet
2017. 02. 23. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar társadalom túlnyomó többsége ellenzi a budapesti olimpiarendezést, ugyanakkor támogatná, hogy az ügyben népszavazás döntsön. Így összegezhetők az Iránytű Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatásának az olimpiarendezéssel kapcsolatos adatai.

A budapesti olimpia elutasítottsága országosan 59,3 százalék, tehát a társadalom abszolút többsége inkább nem szeretne ötkarikás játékokat a fővárosba. A támogatók aránya valamivel meghaladja az egyharmadot (35,4 százalék). Figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek nagyon magas arányban tudtak egyértelműen állást foglalni a kérdésben, alig több mint öt százalék volt bizonytalan vagy zárkózott el a válaszadástól.

Egyedül a Fidesz–KDNP szavazói között vannak többségben a támogatók (65 százalék), de e csoportban is harminc százalék álláspontja, hogy inkább ne rendezzünk olimpiát. A Jobbik táborában 28, az MSZP-ében 26 százalékos a budapesti pályázat támogatottsága. A fővárosban a megkérdezettek 33 százaléka támogatná, 63 százaléka elutasítaná az olimpiarendezést.

Az Iránytű Intézet az ügyben tartandó népszavazás esélyeit is felmérte. Az országos mintavétel szerint a magyar társadalom ebben a kérdésben kifejezetten híve a referendumnak: 62,1 százalék inkább fontosnak tartja a népszavazás megrendezését, míg 34,2 százaléknyian mondták azt, hogy inkább nem fontos. A kormánypárti szavazók megosztottak a kérdésben, itt 47-48 a támogatók és az elutasítók aránya. Egy most vasárnap tartandó népszavazásra a megkérdezettek 59,5 százaléka biztosan, 20,1 százaléka pedig valószínűleg elmenne. Nem meglepő módon a baloldali ellenzéki pártok hívei a legelszántabbak. Az adatok alapján valószínűsíthető, hogy a kérdésben érvényes és eredményes népszavazást lehetne rendezni.

A referendum lehetséges eredménye pedig összecseng a felmérésnek az olimpiarendezés támogatottságára vonatkozó megállapításaival. A megkérdezettek 57,8 százaléka szavazna a rendezés ellen, míg mellette 35,3 százalék. Szintén nem meglepő adat, hogy egyedül a Fidesz–KDNP hívei állnának ki az olimpia mellett, mégpedig 67-26 arányban. A felmérés telefonos módszerrel, február 12. és 19. között – a pályázattól való visszalépés bejelentése előtt – készült, ezerfős, a szavazókorú lakosságot reprezentáló mintán. Az Iránytű Intézet felméréseit a jövőben lapunk rendszeresen közölni fogja.

Visszavonják Budapest 2024-es olimpiai pályázatát – ebben állapodott meg egymással Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerdán – tudta meg a Magyar Nemzet. A döntés meghozására Tarlós István várhatóan a jövő hétre összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését.

A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció kölcsönös megbeszéléseket folytatva egymással úgy látja, hogy ma egyetlen felelős döntés lehetséges: megakadályozni Magyarország nemzetközi presztízsveszteségét, így az olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a MOB-nak és a fővárosnak – közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője. A kormányzati kommunikáció összevisszaságát jelzi, hogy Kósa Lajos korábban a fővárosra tolta az olimpia ügyét. A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője azt mondta: „az olimpia Budapest ügye, az olimpiát városok rendezik, nem kormány, nem parlament”. Tarlós István főpolgármester arcátlanságnak nevezte Kósa nyilatkozatát. A frakcióvezető hétfőn az ATV-ben próbálta megmagyarázni és újraértelmezni mondatait, azt mondta: „egyszerű félreértésről van szó”.

Ezzel szemben Gundel Takács Gábor, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) frissen igazolt szóvivője azt mondta: „Mi viszont azt támogatjuk, hogy igenis meg kell tartani a népszavazást, igenis oda kell menni, igenis meg kell hallgatni az emberek véleményét, és természetesen a BOM is el fogja mondani a véleményét, miszerint szavazzanak arra, hogy Magyarországon legyen olimpia.”

A budapesti olimpiarendezésről kiírandó népszavazáshoz a Momentum Mozgalom (egyes ellenzéki pártokkal kiegészülve) gyűjtött aláírásokat. A múlt pénteki határidőre több mint 266 ezer jött össze, míg egy fővárosi helyi referendumhoz mintegy 138 ezer érvényes szignó kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.