Visszavonják Budapest olimpiai pályázatát

A döntés meghozására Tarlós István várhatóan a jövő hétre összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését. A népszavazás visszavonásáról a bíróságnak kell majd döntenie.

2017. 02. 22. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonják Budapest 2024-es olimpiai pályázatát – ebben állapodott meg egymással Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke – tudta meg a Magyar Nemzet. A döntés meghozására Tarlós István várhatóan a jövő hétre összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését.

A Nemzeti Megfutamodás Rendszere

Egy évvel a parlamenti választások előtt nem engedheti meg Orbán Viktor és a Fidesz, hogy legyőzzék egy népszavazáson. Muszáj megfutamodnia, nehogy még nagyobb baj legyen – Gazda Albert írása.

A budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és Budapestnek a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció – közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz-elnökség nevében szerda este az MTI-vel. A politikus szerint az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében.

Először azt mondták, támogatják az olimpia ügyét, mind a fővárosban, mind a parlamentben megszavazták a szükséges jogszabályokat és azt, hogy Budapest benyújtsa a pályázatát az olimpia megrendezésére. „Hozzájárultak a nemzeti konszenzus kialakításához” – fejtette ki.

Amikor azonban az ellenzék „hátba támadta” Budapest olimpiai pályázatát – folytatta Kósa Lajos –, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit. Szerinte az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja a fővárost és az országot.

Kármentés

A Magyar Nemzet már a Momentum aláírásgyűjtésének végső határideje előtt úgy értesült: a Fideszben azt tervezik, inkább „ejtik” a budapesti olimpia ötletét, mert a kampány és az ellenkampány túlságosan mozgósító erejű lehet az ellenzék számára is. Erről bővebben itt olvashat.

„Miután a politikai konszenzust az ellenzék felrúgta, a pályázat esélyeit minimálisra csökkentette” – fogalmazott a frakcióvezető.

A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció kölcsönös megbeszéléseket folytatva egymással úgy látja, hogy ma egyetlen felelős döntés lehetséges: megakadályozni Magyarország nemzetközi presztízsveszteségét, így az olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a MOB-nak és a fővárosnak – közölte Kósa Lajos.

Az 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a városvezetés a kormánnyal egyetértésben a jelen körülmények között, az egység megbomlása miatt – nyilatkozta Tarlós István főpolgármester szerda este az MTI-nek. Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végig vitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot – mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra: már a múlt pénteki sajtótájékoztatóján célzott arra, hogy a jelen körülmények között értelmetlenné válik a pályázat.

Elmondta, voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdésére és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát. „Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek” – tette hozzá. Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. 

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke közölte: a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a MOB mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen.

Orbán Viktor és a magyar kormány gyáván megfutamodott 266 ezer vagy még több ember akarata elől – értékelte a döntést a Momentum Mozgalom az Indexnek. Papp Gergő, a párt sajtóreferense a portálnak azt mondta, sajnálják, hogy a kormány elvette a lehetőséget, hogy végre egyszer az állampolgárok szavazhassanak egy kormányzati gigaberuházásról. Papp szerint pályázat visszavonása egyértelműen hatalomtechnikai döntés, amivel azt akarja elkerülni a kormány, hogy elbukjon egy népszavazást. 

Ami az általuk kezdeményezett népszavazást illeti, azzal kapcsolatban a párt sajtóferense azt mondta, hogy mivel leadták a szükséges aláírásokat, így a referendum visszavonásáról a bíróságnak kell döntenie.

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke éppen a Budapesti Corvinus Egyetemen vitatkozott Fürjes András olimpiai kormánybiztossal, amikor megszületett a döntés. A Momentum vezéralakja az Index szerint azt mondta, hogy szerinte ezzel a kormány átverte azokat az embereket, akik hittek az olimpiában és szerettek volna erről népszavazást tartani, ami sokat adhatott volna a magyar demokráciának. 

Az LMP szerint az olimpiai pályázat visszavonásával sokat nyert Magyarország, de elfogadhatatlan, hogy a Fidesz semmibe vette az emberek véleményét, és 266 ezer ember egybehangzó akarata ellenére sem hajlandó kiírni a népszavazást.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi közgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte szerda este az MTI-vel, hogy a kormány határozatot hozott: javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.

Az LMP közleményében kifejtette: sokadszorra bizonyosodott be, hogy a kormánypárt kizárólag saját kampányeszközeként tekint a népszavazásra. Az LMP határozott álláspontja szerint, a Fidesznek nincs joga kisajátítani ezt az intézményt, mert a népszavazás a népé és nem a kormányé – tudatta. Közölte továbbá: a pályázat visszavonása ellenére a kormánynak az utolsó fillérig el kell számolnia a pályázatra eddig elköltött pénzekkel, és viselnie kell annak a felelősségét, hogy „tízmillárdokat szórtak ki fölöslegesen az ablakon”.

Az LMP jelezte: a párt egyedüliként mondott nemet a Fővárosi Közgyűlésben az olimpiarendezésre már a kezdetekkor, és folyamatosan azon az állásponton volt, hogy Magyarországon először inkább az egészségügyre, az oktatásra, a bérekre és a vidék felzárkóztatására kellene ezermillárdokat költeni.

 

„Mi viszont azt támogatjuk, hogy igenis meg kell tartani a népszavazást, igenis oda kell menni, igenis meg kell hallgatni az emberek véleményét, és természetesen a BOM is el fogja mondani a véleményét, miszerint szavazzanak arra, hogy Magyarországon legyen olimpia” – mondta Gundel Takács Gábor, a BOM frissen igazolt szóvivője.

„Igen nagy korrupciós kockázattal járna a budapesti olimpia” – mondta szerdán portálunknak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, önkormányzati és rendészeti tanácsnok az olimpiai rendezés ügyét érintő előterjesztéssel érkezett a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére, amelyet a testület 19 igen szavazattal 8 nem ellenében el is fogadott. A vitát valóságos politikai adok-kapokká változtatták a közgyűlés résztvevői.

Kedd este a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) elnöke képtelen kijelentést tett Baló György műsorában, amely ellentmond a pályázati bizottság által közölteknek.

Kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott Borkai Zsolt, aki szerint a fő gond, hogy az olimpiát politikai célra használják bizonyos pártok, amelyek korábban még támogatták a magyar pályázatot. Ha pedig kudarc lesz, a felelőst ott kell keresni, ahol megbontották a nemzeti egységet, és a pályázás közben azt mondták, hogy adjuk fel. 

Nagyjából 35,5 milliárd forintot költöttek eddig az olimpiára – legalábbis így összesítette a 444.hu. Az egyik jelentős tétel a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-hez fűződik, a megkötött szerződéseinek értéke jelenleg 16,74 milliárd forint. Ez az összeg tartalmazza többek közt a 7,2 milliárdos külső tanácsadás díját, illetve a kommunikációs költéseket is. Majdnem ugyanennyiért vette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azt a területet is, ahová az atlétikai stadiont tervezik, de elment 4,2 milliárd sportszövetségeknek is a budapesti olimpiai pályázatra hivatkozva.

A Momentum aláírásaitól az országos népszavazásig 

„Ha népszavazást kell majd kiírni az olimpiáról, akkor annak országosnak kell lennie, mert a nemzeti költségvetésből költenénk a beruházásokra, az pedig mindenkire tartozik” – mondta hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

A kormányzati kommunikáció összevisszaságát jelzi, hogy Kósa Lajos korábban a fővárosra tolta az olimpia ügyét. A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője azt mondta: „az olimpia Budapest ügye, az olimpiát városok rendezik, nem kormány, nem parlament”. Tarlós István főpolgármester arcátlanságnak nevezte Kósa nyilatkozatát. A frakcióvezető hétfőn az ATV-ben próbálta megmagyarázni és újraértelmezni mondatait, azt mondta: „egyszerű félreértésről van szó”.

Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalását követően újságírók előtt már arról beszélt, hogy „volt egy nemzeti ügyünk, amelyből pártügy lett, kérdés, lehet-e újra nemzeti ügyet csinálni”. A miniszterelnök szerint ha nem sikerül nemzeti üggyé tenni az olimpiát, „be kell látni, pártügyként nem lehet diadalra vinni”. Nem derült ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy végleg lemondott az olimpiai pályázatról. Hozzátette: szerdán a Fővárosi Közgyűlés meg fogja vitatni a helyzetet.

„Azonnal döntsenek a népszavazásról!”

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője lapunknak elmondta, azt javasolta, hogy szerdán a Fővárosi Közgyűlés ne csak úgy általában vitassa meg a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után kialakult helyzetet, hanem azonnal döntsön a referendum kiírásáról.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.