BOM: Utólag bejelentették, hogy Gundel Takács a szóvivő

A köztévénél felmondó riporter már a hét elején nyilatkozott a BOM nevében a népszavazásról.

MNO
2017. 02. 22. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő időzítéssel, utólag jelentette be a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM), hogy a köztévéből távozó Gundel Takács Gábor lett a szervezet szóvívője. 

„Az olimpiapártiak Gundel Takács Gáborral erősítenek! – írja a BOM Facebook-oldalán. – A Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető, sportriporter és kommentátor mostantól a BOM szóvivőjeként támogatja a budapesti olimpia ügyét és a BOM ösztöndíjprogramját. Köszönjük, Gábor, hogy minket választottál!”

A bejelentés azért furcsa, mert a népszerű tévériporter már a korábban, a hét elején is a szervezet szóvívőjeként nyilatkozott az olimpiával kapcsolatos népszavazásról. 

„Egy népszavazást szerencsésebb lett volna korábban megtartani, hogy ez miért nem volt meg, ez nem a mi dolgunk. Most már nyilvánvalóan lesz népszavazás, most ebben kell gondolkodni.

Mi viszont azt támogatjuk, hogy igenis meg kell tartani a népszavazást, igenis oda kell menni,

igenis meg kell hallgatni az emberek véleményét, és természetesen a BOM is el fogja mondani a véleményét, miszerint szavazzanak arra, hogy Magyarországon legyen olimpia” 

– mondta akkor Gundel Takács. Február elején derült, ki, hogy tíz év után távozik a köztévétől, a hónap közepéig pedig a felmondási idejét töltötte a Maradj talpon! műsorvezetőjeként, illetve sportriporterként is dolgozó szakember. 

Mint az Origónak adott interjúban elárulta, a vetélkedővel kapcsolatban már nem adhatta mindenhez a nevét: 

Úgy születtek meg bizonyos döntések, hogy engem nem kérdeztek meg, a sajtóból értesültem ezekről.

Aki ezeket a döntéseket meghozza, nem ismert a nézők, az újságolvasók előtt. Ők csak azt mondják, hogy a Gundel műsorában megint áll a bál. Egy szórakoztató műsorban áll a bál? De tovább kell mennem – mondta akkor, kifejtve, hogy „az igazán nagy baj az, hogy az MTVA-n belül nagyon sokan értik, miért tettem meg ezt a lépést. Olyanok, akik naponta ott vannak a stúdiókban, a folyosókon, a sminkszobában.”

Hozzátette, egyelőre nem szeretné sehová sem elkötelezni magát, szabadúszóként dolgozva folytatná azt a munkát, amit az elmúlt években, évtizedekben végzett. 

A Budapesti Olimpiáért Mozgalom hétfőn közleményben jelentette be, hogy a megváltozott helyzetben is támogatja az olimpiai pályázatot. 

Mint az MTI írja, a BOM szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 2014-ben bevezetett reformprogram arra teremt lehetőséget, hogy Budapest olyan olimpiát rendezzen, amely nem hasonlít semmiben az elmúlt évtizedek rossz tapasztalatokkal bíró olimpiáihoz, amely nem hagy maga mögött athéni és riói romokat vagy montreali adóssághegyeket, ellenben hosszú távon az ország gazdasági felzárkózását támogatja.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a benyújtott pályázat a gazdasági fenntarthatóságra és az utóhasznosításra fókuszál, Barcelona és London példáját követve jelentős méretű „rozsdaövezetet fejlesztene és integrálna a fővárosban, miközben a közlekedési infrastruktúrát bővítené a vidéki helyszínek irányában”.

A BOM szerint ennek köszönhetően a budapesti olimpia hosszú távú rendező és gyorsító erő lehet a gazdaság szereplői részére, amely olyan irányt és célt adna a fejlődésnek, amilyen legutóbb az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz vezető úton volt tapasztalható.

Ezért az első kelet-közép-európai játékok elnyerése Magyarország és Budapest számára kivételes lehetőséget teremtene egy erőteljes gazdasági konjunktúraciklus eléréséhez

– fogalmaz a kommüniké.

A BOM leszögezi, hogy a 2024-es pályázat politikai és társadalmi támogatottsága különböző okok miatt megbomlott, ugyanakkor véleménye szerint a kormánynak, a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak az a közös feladata, hogy mihamarabb orvosolja az ehhez vezető okokat, és találja meg a politikai egységhez visszavezető utat, megerősítve azt egy népszavazással.

„Ha ez valami oknál fogva már nem lenne lehetséges a 2024-es pályázat vonatkozásában, akkor deklaráltan 2019-re kell egy olyan politikai konszenzust teremteni az olimpia ügyében, amely lehetővé teszi, hogy a magyar főváros a 2024-es pályázat tapasztalataival és eredményeivel gazdagabban, valamint nem utolsósorban a hibákból tanulva, még esélyesebben vághasson bele a 2028-as olimpiai játékok pályázati szakaszába” – áll a közleményben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.