Ejtheti a Fidesz a budapesti olimpiát

Bőven elég aláírást gyűjthet össze az olimpia ellen tiltakozó Momentum. Úgy tűnik, a Fidesz visszavonulót fúj.

Kósa András
2017. 02. 16. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a Momentum Mozgalom pénteken a szükséges 138 ezernél jóval több aláírást visz el a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), akkor a Fidesz nem várja meg azt sem, hogy elkezdődjön a szignók vizsgálata, maga fogja bejelenteni, hogy nem pályáznak a 2024-es olimpiára – értesült a Magyar Nemzet. Információnkra egy fideszes forrásunk csak úgy reagált, hogy „no comment”, egy budapesti fideszes pedig azt mondta, ő személy szerint „elengedné ezt a történetet, mert már látszik, hogy jól nem lehet belőle kijönni”. Úgy tudjuk, több érintettet már értesítettek is a fejleményről.

Két napja a Hvg.hu is arról írt, hogy a Fideszben sem szeretnék, ha Magyarország megnyerné a 2024-es játékok megrendezésének lehetőségét. Információink szerint a kormánypártban úgy látják: ha a Momentum Mozgalom elég sok aláírást összegyűjt, már nincs más választás, mint minél gyorsabban túllépni a témán. Egy népszavazás több hónapra elég kampánylehetőséget és mobilizációs erőt jelentene az ellenzék számára, és a felmérések alapján az eredmény kedvezőtlen lenne a kormányra nézve.

Másik lehetőségként persze megpróbálkozhatna a Fidesz azzal, hogy a Fővárosi Választási Bizottság közreműködésével golyózza ki a kezdeményezést, úgy, hogy a testület kellő számú aláírást érvénytelenít. Hogy ezen a téren a kormányzat környékén néhányan nem finnyásak, azt az éppen egy éve történt „kopasz-gate” bizonyítja. 2016. február 23-án büntetett előéletű férfiak – akiknek valamiért lépten-nyomon a kopaszságukat hangsúlyozzák – akadályozták meg Nyakó Istvánt, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnál leadja a párt népszavazási kérelmét a vasárnapi boltzár ügyében. A rendőrség először a bűncselekmény tényét sem akarta megállapítani, a Kúria döntése kellett hozzá, hogy meginduljon a nyomozás.

Információink szerint ma már a Fideszben is úgy gondolkodnak: ha az FVB tömegesen nyilvánítaná érvénytelennek az aláírásokat, az még akkor is komoly felháborodást keltene, ha korrekt módon járna el a testület. Ez pedig szintén olyan ügy lenne, amelyet tüntetésekkel, tiltakozásokkal, bírósági procedúrával sokáig napirenden lehetne tartani, vagyis szintén mozgósító erőt jelentene. Márpedig – lassan ráfordulva a választási kampányra – a Fidesz ezt taktikai okokból szeretné elkerülni. Korábban egy fideszes forrásunk azt mondta,

a párt stratégiája kifejezetten a választói kedv alacsonyan tartására irányul majd,

abból a logikából kiindulva, hogy a kormánypárti szavazókat úgyis ráveszik, hogy elmenjenek, a kormánnyal elégedetlenek pedig inkább maradjanak otthon minél nagyobb számban. Úgy tudjuk, a Momentum bőven összegyűjtött annyi aláírást, hogy még az egyébként szokásos 20-25 százaléknyi érvénytelen szignóval számolva is érvényes legyen a kezdeményezésük, így az FVB „trükközése” is kontraproduktív lehetne a Fidesz logikája alapján.

Persze a kormánynak maradna más védekezési lehetősége is arra az esetre, ha az FVB átengedné a népszavazást: az eredményt valamelyik kormányközeli civil szervezet megtámadhatná, és fellebbezésekkel a lehető legtovább húzhatná a procedúrát. A már említett Hvg.hu-cikk is arról ír, a Fidesz „kiszervezné” a Momentum Mozgalom elleni támadásokat a Civil Összefogás Fórumnak. Ugyanakkor a fentiek miatt valószínűleg ezzel a lehetőséggel sem számolnak komolyan Orbánék.

A Fidesz korábban többször bizonyult már meglepően rugalmasnak, ha általa fontosnak mondott, de széles körben népszerűtlennek bizonyult ügyeket kellett elengednie. Ilyen volt 2012-ben az egyetemi keretszámok drasztikus szűkítésének terve, 2013-ban a választási regisztráció ügye, 2014 októberében az internetszolgáltatás megadóztatása.

A jelenlegi helyzet sok mindenben hasonlít a vasárnapi boltzár ügyéhez is. Akkor az ellenzék többször is kezdeményezett népszavazást, de a Nemzeti Választási Bizottság – időnként abszurd kifogásokkal – mindegyiket elkaszálta. Végül jött a már említett kopaszügy, ami akkora botrányt keltett, hogy a kormánypártban is beindult valamiféle önkorrekciós folyamat.

Főleg miután április 6-án a Kúria döntése a kopaszok által támogatott herceghalmi polgármesterfeleség beadványával szemben mégis a szocialistákét ismerte el érvényesnek. Öt nappal később, egy hétfői napon Rogán Antal váratlanul bejelentette, hogy a Fidesz eltörli a vasárnapi boltzárat. Pedig Orbán Viktor még az előző pénteki közrádiós interjújában is a vasárnapi zárva tartás kiterjesztéséről beszélt.

A cél a boltzár esetében is egyértelmű volt: elvenni a lehetőséget az ellenzéktől, hogy hónapokon át egy népszerű ügy mellett mozgósítson – a szocialisták nem is örültek, hogy elmaradt a népszavazás. Ugyanakkor a „kopasz-gate” másnapján Orbán Viktor meghirdette a Fidesz saját, a menekültkvótákról szóló referendumát. Most – ha analógnak tekintjük a helyzetet – ezt a célt szolgálhatja a meghirdetett új nemzeti konzultáció. Információink szerint még az sem lenne meglepetés, ha a most is zajló visegrádi frakcióülés végén bejelentenék, hogy lemondanak az olimpiai pályázatról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.