Már országos referendumról beszélnek olimpiaügyben

Bánki Erik szerint nem lehet szétválasztani Budapestet és a kormányt ebben az ügyben.

MNO
2017. 02. 21. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha népszavazást kell majd kiírni az olimpiáról, akkor annak a népszavazásnak országosnak kell lennie, mert a nemzeti költségvetésből költenénk a beruházásokra, az pedig mindenkire tartozik” – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bánki Erik.

A fideszes politikus szerint nem lehet szétválasztani a kormányt és Budapestet ebben az ügyben, mert a kiadásokról a kabinet dönt. Hozzátette: „Elfogadhatatlannak tartom, hogy az olimpia ügyéből most rövid távon politikai tőkét akarnak kovácsolni olyan ellenzéki pártok, amelyek korábban támogatták az olimpiát. Ez nem politikai, hanem nemzeti ügy.”

A kormányzati kommunikáció összevisszaságát jelzi, hogy Kósa Lajos korábban a fővárosra tolta az olimpia ügyét. A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője azt mondta: „az olimpia Budapest ügye, az olimpiát városok rendezik, nem kormány, nem parlament”. Tarlós István arcátlanságnak nevezte Kósa nyilatkozatát. A frakcióvezető hétfőn az ATV-ben próbálta megmagyarázni és újraértelmezni mondatait, azt mondta: „egyszerű félreértésről van szó”.

Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalását követően újságírók előtt már arról beszélt, hogy „volt egy nemzeti ügyünk, amelyből pártügy lett, kérdés, lehet-e újra nemzeti ügyet csinálni”. A miniszterelnök szerint ha nem sikerül nemzeti üggyé tenni az olimpiát, „be kell látni, pártügyként nem lehet diadalra vinni”. Nem derült ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy lemondott-e végleg az olimpiai pályázatról. Hozzátette: szerdán a Fővárosi Közgyűlés meg fogja vitatni a helyzetet.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője lapunknak elmondta, azt javasolta, hogy szerdán a Fővárosi Közgyűlés ne csak úgy általában vitassa meg a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után kialakult helyzetet, hanem azonnal döntsön a referendum kiírásáról.

Időközben Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke közleményben jelentette ki: független köztestületként a szervezet a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa és segítse, hogy Magyarország mihamarabb olimpiának adhasson otthont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.