Borkai: A nemzeti egységet megbontók a felelősök

Elúszni látszik a 2024-es budapesti olimpia, de a MOB még biztosan nem lép. Mindent áthat a politika.

Markotay Csaba
2017. 02. 21. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább elúszni látszik a lehetőség a 2024-es olimpia elnyerésére, és ilyen alkalom nemigen fog eljönni a következő évtizedekben, talán soha – mondta Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, amikor kedden tizenkilenc fiatalnak NOB-ösztöndíjakat adtak át. Borkai Zsolt szerint a fő gond, hogy az olimpiát politikai célra használják bizonyos pártok, amelyek korábban még támogatták a magyar pályázatot. Ha pedig kudarc lesz, a felelőst ott kell keresni, ahol megbontották a nemzeti egységet, és a pályázás közben azt mondták, hogy adjuk fel. 

A MOB-elnök szerint a népszavazási aláírásgyűjtéssel és a nemzeti egység megbomlásával egyértelműen meggyengült a pályázatunk. Arra a kérdésre, hogy miért ne lenne jó, ha az emberek referendumon mondhatnának véleményt az olimpia ügyéről, azt válaszolta, hogy ha népszavazás felé megy a kérdés, akkor az mindenről fog szólni, csak magáról a sportról és az olimpiáról nem. 

Borkai Zsolt hozzátette, már csak abban bízhat, hogy a nemzeti egységet megbontó pártok hozzáállása megváltozik a közeljövőben. Enélkül ugyanis sok esélye nincs az eredményes pályázásnak. 

Kiemelte, hogy a MOB semmiképpen sem fogja kezdeményezni a 2024-es kandidálás visszavonását, de hogyha a főváros másként dönt, vagy az állami szerepvállalás meggyengül ebben a kérdésben, akkor kénytelenek csatlakozni. Borkai Zsolt egyébként elmegy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére, és ott ugyanezeket fogja elmondani a képviselőknek.

A sajtótájékoztatóval egy időben Deutsch Tamás EP-képviselő is megosztotta véleményét az olimpiai pályázattal kapcsolatban:
„A 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésének terve nagyszerű és megalapozott elképzelés.
A jóakaratú magyar emberek lelkesítő közös álma.
Az olimpiai pályázat visszavonásáért indított aláírásgyűjtés után szembe kell nézni a nyilvánvaló ténnyel: az akcióval a budapesti pályázat győzelmi esélyei szertefoszlottak.
A Momentum egyesület és a hozzá csatlakozó ellenzéki pártok elérték céljukat, megakadályozták a budapesti pályázat sikerét.
A kialakult helyzetben az olimpiai pályázat továbbvitele értelmetlen.
A pályázatot a lehető leghamarabb vissza kell vonni. Ez az egyetlen felelős döntés.
A Momentum egyesület az olimpiarendezés tervének szétverése után párttá alakulhat.
Done.
A cél szentesítette számukra az eszközt.
Az ellenzéki pártok gondolkodás nélkül cserbenhagyták a jóakaratú emberek közös ügyét.
Done.
A helyzet egyértelmű. Mindenki megmutatta, mire számíthatnak tőle a magyarok.”

A Momentum aláírásaitól az országos népszavazásig

„Ha népszavazást kell majd kiírni az olimpiáról, akkor annak országosnak kell lennie, mert a nemzeti költségvetésből költenénk a beruházásokra, az pedig mindenkire tartozik” – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

A kormányzati kommunikáció összevisszaságát jelzi, hogy Kósa Lajos korábban a fővárosra tolta az olimpia ügyét. A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője azt mondta: „az olimpia Budapest ügye, az olimpiát városok rendezik, nem kormány, nem parlament”. Tarlós István főpolgármester arcátlanságnak nevezte Kósa nyilatkozatát. A frakcióvezető hétfőn az ATV-ben próbálta megmagyarázni és újraértelmezni mondatait, azt mondta: „egyszerű félreértésről van szó”.

Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalását követően újságírók előtt már arról beszélt, hogy „volt egy nemzeti ügyünk, amelyből pártügy lett, kérdés, lehet-e újra nemzeti ügyet csinálni”. A miniszterelnök szerint ha nem sikerül nemzeti üggyé tenni az olimpiát, „be kell látni, pártügyként nem lehet diadalra vinni”. Nem derült ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy lemondott-e végleg az olimpiai pályázatról. Hozzátette: szerdán a Fővárosi Közgyűlés meg fogja vitatni a helyzetet.

„Azonnal döntsenek a népszavazásról!”

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője lapunknak elmondta, azt javasolta, hogy szerdán a Fővárosi Közgyűlés ne csak úgy általában vitassa meg a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után kialakult helyzetet, hanem azonnal döntsön a referendum kiírásáról.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.