Határátkelőket nyitnak meg a magyar–román határon

Váratlanul érte a román határ menti települések vezetőit a döntés: nekik kéne állni a költségeket.

MTI
2017. 02. 14. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román külügyi tárca közölése szerint olyan határátkelők alkalmi megnyitásáról döntöttek, amelyekhez az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között. Az MTI azt követően kereste meg kérdéseivel a román külügyi tárcát, hogy a Szatmár.ro portál és a Krónika napilap is a határrendészettől, illetve határ menti települések polgármestereitől az alkalmi határnyitások előkészületeiről értesült.

A Krónika.ro szerint a rendelet értelmében a hétvégétől kezdődően, heti egy alkalommal lehet majd átkelni a határállomásokon, előre rögzített órarend szerint. Viszont az érintett önkormányzatok szerint az infrastrukturális feltételek nem igazán adottak ahhoz, hogy a gyakorlatban is megnyissák a határátkelőhelyeket. A megnyitás költségeit ugyanis a rendelet szerint nem az állam, hanem az érintett önkormányzatok állják, őket viszont váratlanul érte a döntés.

Eredetileg itt azért nem épültek határátkelők, mert a tervek szerint Románia és Bulgária 2011-ben csatlakozott volna a schengeni övezethez, ez azonban tagállami vétók miatt nem történt meg. A határátkelőhelyek megnyitása a portál szerint azért lett fontos most a román kormánynak, mert az Európai Fejlesztési Alap az év elején arról tájékoztatta a kormányt: vissza kell fizetniük az építés költségeit. Oana Pîrcălab, a Szatmár Megyei Határrendészet szóvivője a Szatmár.ro-nak hétfőn úgy nyilatkozott, hogy figyelemmel követik majd a határátkelőhelyek forgalmát, és ez alapján döntenek majd arról, hogy állandó átkelőhelyeket is nyissanak-e a szóban forgó helyeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.