Helikopterről vizsgálják a tiszai jégtorlaszokat

A folyó egyes szakaszai megközelíthetetlenek.

MTI
2017. 02. 10. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siklós Gabriella kifejtette: a legfrissebb adatok szerint a Tiszán – ahol a felső szakaszokon már harmadfokú az árvízi készültség – Záhonynál csaknem 80 centimétert apadt a víz szintje, és alatta, Tuzsérnál, ahol az éjszaka még áradt, szintén megindult az apadás.

Fényeslitke térségében van viszont egy S-kanyar, ahol beszorult egy jégtorlasz. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik, hogy a torlasz mennyire duzzasztja vissza a vizet. A reggeli órákban helikopterrel mérték fel a térséget, hogy a szakemberek lássák, hol van a jégtorlasz eleje és vége, majd délelőtt Záhonyban tanácskoznak arról, milyen beavatkozásokra van szükség.

Az OVF szóvivője kiemelte azt is, hogy a Tisza alsóbb szakaszait is folyamatosan figyelik a szakemberek, mert ott is vastag jégtáblák szorultak be. Tiszadobnál folyamatosan dolgozik egy jégtörő hajópár, hogy megtisztítsa a tiszalöki erőmű térségét. Itt „nagyon kedvezőtlen esetben” az is előfordulhat, hogy a jégtorlaszok annyira visszaduzzasztanak a tiszalöki erőmű alá, hogy nem tudják üzemszerűen működtetni.

A belvízi helyzet továbbra is az Alföldön a legrosszabb – mondta az OVF szóvivője. Hozzátette, a szolnoki, a gyulai, a szegedi és a debreceni vízügy sok szakaszon első-, illetve másodfokú készültség mellett védekezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.