Jeges áradás: robbanthatnak a Rábán

Másodfokú jeges árvíz elleni védekezési készültséget rendeltek el a folyón.

MTI
2017. 02. 07. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a Vas megyei Csákánydoroszló és Rábahídvég környékén alakult ki nagy és hosszú, a folyó teljes keresztmetszetét kitöltő jégtorlasz. A csákánydoroszlói közúti híd környezetében megálló jég csak lassan oszlik fel, ezért ott és az alsóbb szakaszokon az igazgatóság szakemberei figyelőszolgálatot tartanak fenn.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, Rábahídvégnél jelenleg is növekszik a jégtorlasz, már a 8-as számú főút közúti hídjának alsó élét közelíti. Közölték: a torlasz megbontásának egyedüli lehetséges módja az irányított robbantás, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs felvette a kapcsolatot az ORFK Készenléti Rendőrség Tűzszerészszolgálatával, a jégrobbantó járőr pedig elindult a helyszínre, hogy megvizsgálja a torlasz megbontásának lehetőségét.

A vízügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a felszakított jégből a levonuló árhullám bárhol – különösen a szűkületekben – torlaszt emelhet, visszaduzzasztva a folyót, amely ezért kiléphet a medréből.

A Rába folyó megközelítése a kritikus szakaszokon (Csákánydoroszló, Körmend, Rábahídvég) rendkívül veszélyes, ugyanis a vízszintemelkedés gyorsabb lehet, mint egy jég nélküli árhullám esetében, így a menekülési útvonalakat is elzárhatja. Ezért a védelemvezető-helyettes azt kéri, hogy a jégzajlással érintett folyópartokat senki ne közelítse meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.