Jóval többen elégedetlenek az ország helyzetével

A bizonytalanok többsége nem tartja jónak a kormányt az Iránytű Intézet felmérése szerint.

Katona Mariann
2017. 02. 24. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés szerint a választók összesen 44 százaléka – nagyjából fele-fele arányban – nem vagy egyáltalán nem elégedett az ország mostani helyzetével. Ezzel szemben 21 százalékra tehető az elégedettek és nagyon elégedettek aránya. A többiek köztes álláspontot képviselnek, vagyis nem tudtak egyértelműen dönteni a kérdésben.

Nem meglepő, hogy a kérdés megítélésében alapvető különbség van a kormánypárti szavazók és az ellenzéki szimpatizánsok véleménye között. A Fidesz–KDNP híveinek ugyanis csupán tizede elégedetlen, míg ugyanez az arány az MSZP-nél már 76 százalék, az LMP-nél 71, de a bizonytalanok körében is 66 százalék. A Jobbiknál ez a szám 54 százalék.

A 2010 óta regnáló Orbán-kormány megítélése is inkább rossz, de itt már nincs akkora különbség a két tábor között, mint az előző kérdésben. A felmérés szerint az elégedetlenek aránya 39 százalék, míg az elégedettek tábora 26 százalékot tesz ki. A választók harmada pedig lényegében úgy ítéli meg, hogy is-is. Értelemszerűen a kormánypártok szavazói vannak leginkább jó véleménnyel, csaknem kétharmaduk elégedett Orbán Viktor kormányával. Bő 30 százalékuk ugyanakkor már elégedett is, meg nem is, és mindössze 3 százalék, akiknél az elégedetlenség dominál. Az ellenzéki pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Demokratikus Koalíció támogatói utasítják el leginkább a jelenlegi kabinet vezetését, mindkét tábornál 88 százaléknyian vélekednek így. A szocialisták szavazóinak 74 százaléka is ezen az állásponton van, míg az LMP-nél 70, a Jobbiknál pedig 58 százalék az elégedetlenek aránya. Érdekesség, hogy a pártpreferenciájukban bizonytalanok közül is 60 százalékos az elégedetlenség a kormánnyal szemben.

Abban már egészen kiegyensúlyozottak a vélemények – tanúsítja a felmérés –, hogy hazánkban milyen irányba haladnak a dolgok. A választók többsége, 39 százaléka szerint inkább rossz az irány, 33 százalékuk viszont úgy véli, hogy jó az út. Ezúttal is a Demokratikus Koalíció támogatói a legpesszimistábbak, 77 százalékuk találja rossznak az irányt, de hasonlóan nagy arányban vélekednek így az Együtt szavazói is. Az MSZP-nél és az LMP-nél is 65 százalék felett van az így gondolkodók aránya, ebben a kérdésben is a Jobbik szimpatizánsai a legkevésbé elutasítók, de így is minden második szavazójuk úgy látja, rossz az út. Ehhez hasonlók a számok a bizonytalanok körében is, ott is 53 százalék szerint nem megfelelő az irány, míg csak a pártot eddig nem választók tizede elégedett azzal, amerre az ország tart. A kormánypárt táborának kétharmada természetesen jónak találja az irányt, de a kutatásban az szerepel, ebben a csoportban is 9 százaléknak ezzel ellentétes a véleménye.

A felmérésben rákérdeztek a háztartások megélhetési körülményeire, illetve ennek változására is. A legnagyobb csoport, a válaszadók 42,6 százaléka úgy érzi, 2010 óta nem változtak háztartásának megélhetési körülményei. Romlást vagy jelentős romlást tapasztalt a válaszadók 28,3 százaléka, javulást 24,7 százalék említett, míg jelentős javulásról mindössze a válaszadók 3,5 százaléka számolt be. A Fidesz–KDNP táborának többsége (51 százaléka) úgy véli, kisebb-nagyobb mértékben, de javultak a megélhetési körülményei, és csupán 6 százalékuk szerint lett rosszabb a helyzet, míg a köztes álláspontra helyezkedők aránya 42 százalék. A biztosan nem szavazók, a pártpreferenciájukban bizonytalanok, a szocialisták és a jobbikosok relatív, míg a Momentum Mozgalom híveinek abszolút többsége úgy ítéli meg, hogy megélhetési körülményei nem változtak jelentősen. Legnegatívabb a kérdésben a DK, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP bázisa: mindhárom tábor esetében abszolút többségben vannak azok, akiknek megélhetési körülményei kisebb-nagyobb mértékben nehezebbek lettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.