Kártérítést fizethetnek a rendőrök a terhes nő előállítása miatt

Az ítélet nem jogerős.

MNO
2017. 02. 07. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök 2010. március 1-jének éjjelén vitték be a hét hónapos terhes nőt, akit korábban is gyanúsítottként hallgattak volna ki, de nappal nem érték el, ezért döntöttek az éjjeli intézkedés mellett – írja honlapján a nőt képviselő Magyar Helsinki Bizottság. Ugyan már kettőkor a rendőrségen volt, csak reggel nyolckor kezdték el kihallgatni. Ott már gyorsan tisztázta magát, és a nyomozást megszüntették vele szemben.

Bár a rendőröknek tudomásuk volt arról, hogy a nő várandós, több szabálytalanságot követtek el: az előállító helyiségbe helyezését megelőzően az egyébként kötelező ruházatátvizsgálását nem zárt szobában, hanem az előállító körlet folyosóján végezték; a nőt nem vizsgálta meg orvos, mielőtt az előállító helyiségbe helyezték; maga a zárka is nagyon rossz állapotban volt – teszik hozzá.

A nő panaszt tett, de a rendőrség csak az előállítás hosszának indokolatlanságát ismerte el. Ő nem hagyta annyiban, pereskedni kezdett. Ügye eljutott egész a Kúriáig, míg végre a rendőrség 2014-ben azt is elismerte, hogy meg kellett volna vizsgáltatni az orvossal az előállító helyiségbe helyezést megelőzően, valamint a folyosón végrehajtott ruházatátvizsgálás is sértette az emberi méltóságát – közölték.

Mint írják, a nő ezek alapján indított kártérítési pert a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen. Az elsőfokú bíróság elhúzódó bizonyítási eljárást követően nem jogerősen 500 ezer forint kártérítést ítélt meg a napokban az előállítás indokolatlan hossza és az emberi méltóságot sértő ruházatátvizsgálás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.