Későn kapott észbe a BKV?

Jeges-havas utak és megállók: egymásra tologatják a felelősséget a fővárosi cégek.

Velkei Tamás
2017. 02. 03. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök reggelre az ország teljes területén visszavonták az ónos eső miatt elrendelt riasztást, a fővárosban pedig lassan-lassan elkezdték tisztítani a megállókat.

Az utasok bosszúságára még csütörtökön is sok megállót borított jég, latyak. Lapunk ezért megkereste a BKV-t, mi áll a hó- és jégmentesítés elmaradásának, illetve a megállók késedelmes takarításának hátterében, továbbá mi az oka annak, hogy számos helyen még a január közepén lehullott, majd megfagyott hó is balesetveszélyessé tette a gyalogos közlekedést.

A BKV érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a január 12-én lehullott csapadék eltakarítását még aznap megrendelte a vállalat összes megállójára vonatkozóan. A takarítás folyamatosan zajlott, még a garanciális hibajavítási munkák is két-három napon belül befejeződtek. (Ennek ellentmond, hogy egyes megállókban, mint például Zuglóban az Amerikai út/Mexikói út M-nél vagy a budai Szépvölgyi úton több helyen is hetekig jegesek voltak a peronok.) A munkálatok ellenőrzése ugyancsak megtörtént. – A kedden lehullott csapadék eltakarítását szintén aznap elrendeltük – állította a cég sajtóosztálya, hozzátéve, hogy a jelenleg kifogásolható megállókba folyamatosan visszarendelik szerződéses partnerüket, a B+N Zrt.-t, megrendelésüket pedig akkor tekintik teljesítettnek, amikor a cég a munkát maradéktalanul elvégezte.

Megkérdeztük a B+N-t is, ahol arról tájékoztatták lapunkat, hogy csak akkor végez síkosságmentesítést a cég, ha a BKV megrendeli, nem látnak a munkához automatikusan.

Amíg nem rendeli meg a takarítást a közlekedési vállalat, a cég nem végezheti el a munkát. Előfordult, hogy a BKV az utolsó pillanatban rendelte meg a takarítást. Ez azért is érdekes, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat jó előre jelezte, hogy havazás és ónos eső várható.

A takarítást végző cég által közölteket erősíti a közlekedési vállalat szerdai közleménye is, amely szerint a BKV-val szerződéses kapcsolatban álló vállalkozók kedden 14 órától takarították a vállalat több mint 5000 megállóhelyét és csomópontját, miközben az ónos eső már reggel esni kezdett.

A közlekedési vállalat lapunkkal korábban azt is közölte: az aluljárók és az oda levezető lépcsők tisztítása nem a BKV feladata. Ezért megkérdeztük a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t, miért nem takarítják ezeket a lépcsőket. Dorogi Gabriella szóvivő leszögezte: csak azokat az aluljárókat takarítja a cég, amelyek a föld alatti gyalogátkelést segítik, így például a Blaha Lujza térit, vagy az Örs vezér terén lévőt. A 444.hu-val pedig azt is közölték, a létszámhiány és az influenzajárvány miatt nem tudják eltakarítani a jeget.

Az olyan gyalogos-aluljárókat, amelyek azért épültek, hogy az utasok megközelíthessék a megállókat (ilyen például a XIII. kerületi Népfürdő utcában található villamosmegálló, amelynek hetek óta jeges lépcsőiről a 444.hu közölt elképesztő képeket), nem a cég feladata tisztán tartani. A BKV szerint a Népfürdő utcai lépcsőt például a Budapest Közút (BK) Zrt.-nek kell takarítania. Ám erről a Budapest Közútnál nem hallottak. Almássy Kornél, a cég vezérigazgatója közölte: azoknál a fővárosi tulajdonú létesítményeknél, ahol a BK az üzemeltető, az FKF-nek kell takarítani. Ott, ahol a BKV a tulajdonos és az üzemeltető, a közlekedési cégnek kell elvégezni a síkosságmentesítést. Lapunk közben úgy értesült, a fővárosi takarítási-szolgáltatási piacot egy Fideszhez közeli érdekcsoport szeretné megszerezni a B+N-től.

Nemcsak a megállók takarítatlansága a probléma. Lapunkat az I. kerületből kereste meg egy olvasó, hogy a jeges járdán kétszer is hasra esett. Nem sérült meg, ám hiába kereste az önkormányzatot, nem ért el senkit, aki illetékes lenne. A 444.hu-nak egy elkeseredett anyuka küldött megdöbbentő képeket a XXII. kerületből, ahol egy iskola, egy óvoda és egy bölcsőde határolta területet borít hetek óta masszív jégpáncél. Telefonon azt közölték vele az önkormányzatnál, hogy mindennap felszórják a teret, ám ennek nyomát sem tapasztalta. Egy Facebookon keringő kép szerint a XVII. kerületi Erdősor utca sarkán egy járókeretes idős asszony takarította hólapáttal a latyakot. Így is lehet.

A jeges és megközelíthetetlen utcák miatt e héten elmaradt hulladékszállításokat egyébként a jövő héten pótolja Budapesten az FKF.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.