Lúdas Matyit is alkalmazná a Jobbik

A Jobbik az alaptörvényben rögzítené a közpénzek védelmét. Javaslatukat benyújtották az Országgyűlésnek.

MTI
2017. 02. 07. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarországon évente 400 milliárd forint kárt okoz a korrupció, egyebek mellett a közbeszerzések felülárazása miatt. Megjegyezte, hogy az ország 2010-hez képest is romló teljesítményt mutat a korrupciós index alapján.

A Magyar Nemzet már keddi számában írt a javaslatról, ami először a Rubovszky György (KDNP) által vezetett igazságügyi bizottságba fog bekerülni, ott pedig a kormánypárti képviselőknek véleményt kell majd nyilvánítaniuk a szövegről. Az a gyakorlat, hogy az ellenzéki indítványokat leszavazzák, viszont arra valamilyen magyarázatot kell adniuk, miért nem szeretnék alkotmányos szinten is rögzíteni a közpénzek védelmének elvét.

A Jobbik a változás érdekében törvénycsomagot készített elő lex Lúdas Matyi néven – ismételte meg Vona Gábor pártelnök korábbi közlését.

Ennek első lépése az alaptörvény módosítása, a V mint Viktor cikk foglalkozna a korrupció elleni harc fontosságával – mondta a frakcióvezető.

Emellett felidézte, hogy pártja egyebek mellett a kormánytagokra és más vezető politikusokra kiterjedő kötelező vagyonosodási vizsgálatot szeretne, a családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságát követeli, továbbá feloldaná a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó titkosításokat. Utóbbira példaként hozta, hogy kik vettek ki pénzt az utolsó pillanatban a Quaestorból.

Volner János ismertette azt is, hogy átvilágíttatnák az adóhivatallal a közbeszerzések nagyobb összegeinek elnyerőit, felállítanák az antikorrupciós ügyészséget, duplán büntetnék a bűncselekményt elkövető közszereplőket, és elszámoltatnák azokat a médiamunkásokat, akik hozzájárultak, hogy korrupciós ügyek rejtve maradjanak.

A politikust kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint több alapszervezet a Jobbikból való távozását helyezte kilátásba, mert nem ért egyet a párt irányvonalával. Volner János azt felelte, hogy a megjelent lista a kormányközeli sajtó kívánságlistája, amelynek a fele sem igaz, és olyan településeket is tartalmaz, ahol nincsenek is alapszervezetek. Hozzátette, hogy nem érkezett hozzájuk olyan jegyzőkönyv vagy petíció, amely szervezetek távozásáról szólt volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.