MagNet bankosokat hallgattak meg Simon Gábor ügyében

A Gabriel Derdak néven nyitott számlával kapcsolatban kérdezték a bankfiók vezetőit.

Lándori Tamás
2017. 02. 01. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Simon Gábor volt szocialista államtitkár és pártelnökhelyettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőeljárás bírósági tárgyalása. A megidézettek közül az egyik azzal a kifogással maradt távol, hogy édesanyját baleset érte Ausztriában, időközben azonban kiderült, nincs szó kórházi kezelésről. A bíróság figyelmeztette, hogy a hiányzásával kapcsolatos ellentmondásokat mindenképpen tisztáznia kell majd. 

A két megjelent tanú – a MagNet Bank fiókvezetője és helyettese – arról beszéltek, hogy a bank biztonsági igazgatója intenzíven belefolyt annak a folyószámlának a megnyitási folyamatába, amit Gabriel Derdak néven kívánt regisztrálni egy ügyfél. A számlanyitás nem a bankfiókban történt, ami az akkori szabályzatukkal nem volt ellentétes ugyan, de csak nagyobb cégeknél jártak el így, magánszemély esetében ez addig példátlan volt – vallották.

A felvett adatok közül hiányzott Derdak útlevélszáma, ezt a biztonsági igazgató pótolta. Mint elmondták, azt sem tiltották az akkori belső szabályok, hogy ő ilyen téren intézkedjen, ugyanakkor ez is szokatlan volt. A bíró azon kérdésére, hogy ezt nem tették-e szóvá, az volt a válasz, hogy nem, mégiscsak ő volt a biztonsági igazgató.

A vád szerint a Gabriel Derdak-számlát – amelyre 75 millió forintot tettek – Simon megbízására nyitották. A politikus annyit kívánt megjegyezni a szerdai tárgyaláson, hogy a tanúkkal sosem találkozott. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.