Már öt hete nincs szabályzatuk a tankerületi központoknak

A jogszabály szerint január végéig kellett volna elkészülniük a dokumentumoknak.

Hutter Marianna
2017. 02. 07. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincsenek meg az egyes tankerületi központok működésének részleteit rögzítő szervezeti és működési szabályzatok (szmsz). Lapunk az év elején számolt be arról, hogy bár január 1-jétől már a Klebelsberg Központtá (KK) alakult állami intézmény felel az iskolák fenntartásáért és működtetéséért, csak a KK-ra vonatkozó szabályok nyilvánosak, a tankerületi központoké nem.

Cikkünk megjelenése után a szervezet sajtóosztálya úgy reagált: a tankerületi központok szmsz-einek kidolgozása folyamatban van, „a vonatkozó jogszabályok értelmében január végéig elkészülnek”. Ám hiába ért véget a január, és telt el már öt hét az új rendszer felállítása óta, a KK-nak nem sikerült tartania magát saját ígéretéhez. – Még nem fogadták el az szmsz-eket, a KK elnökével, Solti Péterrel pénteken fogunk egyeztetni ezek tervezetéről – nyilatkozta lapunk megkeresésére Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Gallóné szerint azért fontosak a szabályzatok, mert a tankerületi központok működéséről szóló jogszabály „elég hézagos”. Így az ígéretek szerint az szmsz-ek fogják szabályozni a tankerületi központok és a hozzájuk tartozó iskolák kapcsolatát, meghatározzák, hogy mennyiben lesznek önállóak az intézményvezetők, de azt is, hogy az adott intézmény hogyan gazdálkodhat.

A Magyar Nemzet kereste az szmsz-ek ügyében a KK-t, a Miniszterelnöki Kabinetirodát és a Miniszterelnökséget is. Utóbbi két sajtóosztályhoz azért fordultunk, mert hetek óta nem reagál megkereséseinkre a Klebelsberg Központ. Korábban pedig mind Kovács Zoltán kormányszóvivő, mind pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte lapunknak a kormányinfón, hogy ha problémánk van a sajtóosztályokkal, fordulhatunk a tárcákhoz. Visszajelzést csak a Miniszterelnökségtől kaptunk, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

Ugyanakkor nemcsak az szmsz-ek hiánya miatt érdekes, hogy véget ért az év első hónapja. Bár hónapokon át arról lehetett hallani, hogy a korábban 198 tankerületet 58 centrummá alakítják, végül mégis 59 mellett döntöttek. Az utolsó, jászberényi tankerületnek február elsejével kellett volna megkezdenie a működését, ám ennek sem találni nyomát a KK honlapján. Lapunk arról is hiába érdeklődött, hogy sikerült-e rendben felállnia a tankerületi központnak, és ki lesz az igazgatója, a KK lapzártánkig nem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.