Matjényi László az MSZP-nél járt

Meghallgatta, és papírforma szerint támogatja is az MSZP frakciója Majtényi László államfőjelöltségét.

Katona Mariann
2017. 02. 15. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghallgatta az MSZP frakciója a jövő héten induló parlamenti időszakra felkészülő frakcióülésén az Áder János államfő kihívójának készülő Majtényi Lászlót. Miután a szocialisták elnöksége és választmánya már támogatta a volt ombudsman köztársasági elnöki jelölését, a képviselőcsoport sem döntött másként.

„Nagyon szerettünk volna a köztársaságnak jelölni elnököt, most mi csak köztársasági elnököt tudunk jelölni, mert az 1989-ben létrehozott köztársaságot szétverték” – fogalmazott a frakcióülés szünetében Molnár Gyula.

A pártelnök szerint éppen ezért az alkotmányosság visszaállításán fognak dolgozni.

Majtényi László megfogalmazása szerint a megmérettetést azért vállalja, mert így lehetősége lesz arra, hogy egy szabad, demokratikus és szolidáris Magyarországról beszéljen. Azt mondta, ő a nemzet egységét akarja kifejezni, ahogyan az alaptörvény is definiálja a köztársasági elnök személyét. Majtényi László megismételte, hogy négy feltétellel vállalta a jelöltséget – az alkotmányosság helyreállítása, szabad választás és szabad sajtó, az elviselhetetlen szegénységgel szembeni és a korrupció elleni fellépés –, ezeket az LMP kérésére a fenntartható fejlődés és jövő nemzedékek iránti elkötelezettséggel egészítette ki.

A szocialista párt vezetője a baloldali pártokkal zajló egyeztetések vagy inkább üzengetések témájában nem mondott semmi konkrétumot. Nem reagált például arra sem, hogy a Párbeszéd egyenesen kiszállt az előválasztási tárgyalásokból. Ha két baloldali demokrata összehajol, mindig az összefogás kérdéséről beszélnek először – fogalmazott homályosan, majd azt fejtette ki, hogy Magyarországon ma többen vannak, akik a hatalmat le akarják váltani. Éppen ezért dolgoznak Botka László miniszterelnök-jelöltjükkel azon, hogyan és miképp lehet a legszélesebb együttműködést összehozni.

Molnár Gyula annyit mondott még, hogy az idő meg fogja mutatni, merre haladnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.