Meghalt Riskó Tibor orvos

Riskó Tibor a tüdő- és gerincgyógyászat kiemelkedő személyisége, a modern magyar gerincsebészet kialakítója.

MTI
2017. 02. 05. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riskó Tibor 1923. július 4-én született, képzettségeit tekintve tüdőgyógyász, ortopédsebész, rehabilitációs szakorvos volt. Pályafutása során a kakasszéki gyógyintézet, majd az Állami Fodor József Tbc Gyógyintézet fiatal vezetőjeként megszervezte az extrapulmonális tbc-s betegek komplex országos ellátását.

Pályája következő szakaszában ortopédiai osztályt szervezett és vezetett az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben. Évekig ellátta az Országos Ortopédiai Intézet igazgatóhelyettesi feladatait, majd az Orvostovábbképző Egyetem tanszékvezető tanáraként is tevékenykedett. Szakmai pályáját az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet ortopédiai osztályának vezetőjeként fejezte be.

Nyugdíjba vonulása után a professor emeritusok közé tartozott. Korszerűsítette, újjászervezte, irányította az Egészségügyi Főiskola gyógytornászképző szakát. A hazai és nemzetközi medikus- és szakorvosoktatásban való fáradhatatlan részvétel, ortopédiai tankönyv, számos könyvfejezet és 205 tudományos közlemény, kandidátusi és akadémiai doktori fokozatok minősítik tudományos és oktatói pályáját.

Riskó Tibor számos szakmai elismerésben részesült. 2011-ben a Weborvos egészségügyi magazin interjút készített vele, melyben a szakorvos életútjáról mesélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.