Meghívta Majtényit az MSZP

Nem kizárt, hogy már márciusban „új” államfője lehet az országnak. Áder János újrázása biztosra vehető.

Katona Mariann
2017. 02. 08. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő szerdán, a tavaszi parlamenti ülésszak előtti frakcióülésen hallgatná meg az MSZP képviselőcsoportja az államfőjelöltségre esélyes Majtényi Lászlót – ezt Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője árulta el egy délelőtti háttérbeszélgetésen. A korábbi ombudsman támogatásáról korábban már döntött az MSZP elnöksége és választmánya is, de mielőtt az országgyűlési képviselőik aláírnák a jelöltségéhez szükséges dokumentumot, szeretnének beszélgetni vele. Majtényi László jelöltsége egyébként biztosnak tűnik, hiszen az MSZP mellett a független képviselők és az LMP politikusai is támogatják, így meglesz a szükséges 40 képviselői aláírás.

Úgy tudni, hogy a köztársaságielnök-választást a kormánypártok nem szeretnék sokáig húzni, így elképzelhető, hogy már március közepén szavazhat róla az Országgyűlés. (Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője mai sajtótájékoztatóján azt mondta, az esedékes államfőválasztást március 11. és április 10. között kell megtartani.) A végeredmény lényegében borítékolható, hiszen az újrázásra készülő Áder János mögött ott áll a Fidesz és a KDNP frakciója. Az alaptörvény szerint az első forduló akkor lesz eredményes, ha valamelyik jelölt a képviselők kétharmadának támogatását megszerzi – erre kevés az esély –, a második körből viszont már az kerül ki győztesként, aki több szavazatot kap.

Tóth Bertalan arról is beszámolt, hogy a hamarosan megkezdődő parlamenti szezonban továbbra is az eddig fókuszban tartott témáikat fogják tovább vinni: az antikorrupciós javaslatukat, a biztonságpolitikai témákat érintő, Biztonság és felelősség elnevezésű programjukat, illetve a Biztos megélhetés névre keresztelt, többek között 100 ezer forintos minimálbért tartalmazó indítványcsomagjukat.

Emellett – mint a frakcióvezető mondta – nyilván a miniszterelnök-jelöltjük, aki jelenleg Botka László, politikai elképzelései is megjelennek majd a parlamenti munkában. Már eleve olyan üzenetekkel készülnek, amelyeket majd a 2018-as választási kampányban is használni tudnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.