Orbán: Mentegetik a kommunizmus bűneit

A kormányfő szerint a kommunizmus okozta sebek begyógyultak. Az LMP az ügynökakták nyilvánosságát követeli.

MNO
2017. 02. 25. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már nem szokás emlegetni, hogy a kommunizmus és a nemzetiszocializmus a Nyugat szellemi termékeként látta meg a napvilágot, ám a tőrőlmetszett nyugati gondolat végül nekünk, közép-európaiaknak lett kényszerű osztályrészünk. Eközben a Nyugatnak a kommunizmus megmaradt színtiszta elméletnek, kéretlen világboldogítók bizsergető szellemi izgalmának – fogalmazott a kormányfő a budapesti új köztemető 297-es parcellájánál lévő látogatóközpontban a kommunizmus áldozatainak emléknapján az MTI beszámolója szerint. Orbán Viktor azt mondta, a magát haladónak tartó nyugati értelmiség sok tagja, művészek, írók, politikusok lelkesedve dicsérték a népirtó kommunista diktatúrát. Nehéz elhinni, hogy nem volt nyilvánvaló, a szovjetek rabszolgamunkára viszik azokat, akiket osztályellenségnek vagy bármely okból veszélyesnek gondolnak – fogalmazott. Kiemelte, hogy az EU is vonakodik egyértelműen elítélni a kommunizmus bűneit, amit a 21. században nem magyarázhat és nem menthet a baloldali pártszimpátia vagy pártbarátság. Mindez szerinte arra vezethető vissza, hogy míg a nácizmus bűnei felett ítéletet mondott a nemzetközi katonai bíróság, addig a kommunizmus bűncselekményeiről a rendszer bukása után a szabad világ képviselői nem hirdettek hasonlóan szigorú ítéletet.

Szavai szerint a kommunizmus velünk élő múlt, „úgy tartozik hozzánk, mint egy régi heg, amely a gyógyulás után is időről időre sajogni kezd.” De a magyarok megértették, csak akkor lehetnek szabadok, ha soha többé nem mondanak le a szuverenitásukról. Ezért – tette hozzá Orbán – a kommunista és fasiszta kígyótojásokat mindig kellő időben össze kell törnünk.

A Kereszténydemokrata Néppárt közleményben szólított fel az emlékezésre. Mint írták, tisztelegni kell a kommunizmus és a szocializmus eszméjének jelszavával megnyomorított emberi sorsok, szétvert családok, tönkretett közösségek előtt. Ne feledkezzünk el azokról, akik ezen szörnyűségek közepette is megőrizték magukban, családjukban az emberség és igazság lángját, akik akkor sem adták fel hitüket, ha a gulágon raboskodtak, az ÁVH kínzókamráiban szenvedtek vagy éppen vagyonuktól, munkahelyüktől, továbbtanulási lehetőségüktől fosztotta meg őket az állampárt! – írta a KDNP. 

Az LMP úgy emlékezik meg a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, hogy újra benyújtja az ügynökaktákkal kapcsolatos törvényjavaslatát a parlamentnek. Az ellenzéki párt egyben olyan gyilkos eszmének nevezte a kommunizmust, amely világszerte 100 millió embernek vette el az életét. Mint közleményükben írták, nem volt értelmetlen az áldozatok szenvedése az elmúlt száz évben, ha megteszünk mindent a múlt megismeréséért és levonjuk a következtetéseket. Az LMP azért küzd, hogy hozzák nyilvánosságra a bűnösök nevét, a rendszer működtetőit és becsüljük meg azokat, akiknek a gerincét nem roppantotta meg a kommunizmus.

A Liberálisok szintén az ügynökaktákat emlegették közleményükben, szerintük csak a titkosított dokumentumok maradéktalan nyilvánosságra hozatalával lehet eljutni a társadalmi megbékéléshez, a múlt lezárásához. Szerintük az Orbán-kormány részéről a kommunista diktatúra áldozataira való emlékezés csak álszent, protokolláris gesztus. Ha az Orbán-kormány számára valóban fontos lenne a kommunista diktatúra áldozatainak emléke, akkor nem tűrnék el Oroszország sértő gesztusait a hazánkban lévő szovjet emlékművek kapcsán.

Az Együtt azt írta, emlékezni kell a kommunizmus áldozataira, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát, és ami egyszer megtörtént, többé nem fog. A kommunizmus áldozataira 2001 óta minden február 25-én megemlékezik Magyarország, idén Washingtonban már pénteken megrendezték az ünnepélyt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.