Szmogriadó: nem javul a helyzet Budapesten

A Főpolgármesteri Hivatal szerint indokolt a tájékoztatási fokozat fenntartása.

MTI
2017. 02. 16. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, a szálló por koncentrációja szerdán öt helyen (Pesthidegkúton, a Széna téren, a Kosztolányi Dezső téren, az Erzsébet téren és az újpalotai Kőrakás parkban) is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, amely 75 mikrogramm köbméterenként, míg a Teleki tér környékén az egészségügyi határérték 50 mikrogrammos szintje alatt maradt. A többi öt ponton a két határérték közötti adatokat mértek.

Megjegyezték: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön nem várható lényeges változás az időjárásban, napközben a szálló por koncentrációjának napi átlaga több helyen a tájékoztatási határérték, sőt néhol a riasztási küszöb fölött alakulhat, a pénteki hidegfront azonban várhatóan mindenütt az egészségügyi határérték alá szorítja a szálló por koncentrációját.

A Fővárosi Önkormányzat azt kérte, hogy a további romlás elkerülésére a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, és részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A fővárosban legutóbb február 1-jén volt érvényben szmogriadó, aznap a kora esti órákban vonták vissza a tájékoztatási fokozatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.