Telefonálók zaklatják a gyászolókat?

A busztragédia áldozatainak hozzátartozóit hívogatták, kineziológusként mutatkoztak be,

Kuslits Szonja
2017. 02. 08. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szcientológia Vallási Egyesület megszerezte a veronai buszbalesetben érintett gyászoló családok nevét, lakcímét, telefonszámát, és zaklatni kezdte őket saját céljai elérésére, leginkább azért, hogy bevonják őket a hírnevüket javítani próbáló médiakampányba – legalábbis erről számolt be tegnap a közelmúltban létrehozott kormánypárti bulvárlap, a Ripost. Szinte azonnal reagált a hírre Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Közleményében úgy fogalmazott: „Nyomatékkal felszólítom az egyesület képviselőit, hogy azonnal hagyjanak fel a fentiekben leírt tevékenységgel, és haladéktalanul töröljék a gyászoló családok jogellenesen megszerzett személyes adatait.” Közölte továbbá, hogy megteszi a szükséges és hatékony jogvédelmi lépéseket is.

A Magyar Nemzet megkeresésére Péterfalvi Attila úgy nyilatkozott: közleményét egyedül a lapban megjelent hírre alapozta, panasz ez ügyben a hatósághoz eddig nem érkezett. Mint kifejtette, konkrét bizonyítékai nincsenek, az újsággal azonban felvette a kapcsolatot; azt mondták neki, nem légből kapott információról van szó. Közölte azt is, a rendőrséghez akar fordulni. A közleményt azért adta ki, mert úgy gondolta, azonnal lépni kell. Egyelőre egyébként hatósági vizsgálatot nem indítottak, de előfordulhat, hogy ez is bekövetkezik.

Lapunk információi szerint a veronai buszbaleset áldozatainak családjai közül többeket kineziológusként bemutatkozó személyek kerestek meg telefonon. Ismerték a neveket, telefonszámokat. Azt ajánlották, hogy segítenek a tragédia feldolgozásában, de az érintettek ezt visszautasították. A tragikus kimenetelű buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit egyébként hivatalosan biztosítótársaságtól, illetve az iskolát fenntartó szervezettől keresték meg; utóbbi részéről jogi segítségnyújtást ajánlottak a családoknak.

Kerestük az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságot; szerettük volna megtudni, igaz-e az újság információja arról, hogy a zaklatás miatt több család is a rendőrség segítségét kérte. Kérdéseinkre lapzártáig nem érkezett válasz. Nyilatkozott azonban lapunknak a szcientológia egyesület. Közölték: „teljes valótlanság” a sajtóban megjelent történet, semmiféle kapcsolatuk nincs az áldozatok családjával, és megteszik a szükséges jogi lépéseket. – Utánanyomoztunk annak, mi történt; lehet, hogy valaki segített a veronaiaknak kint, de mint egyesület semmi közünk nem volt hozzá, adataink sincsenek. Aki terjeszti ezt a hírt, azokkal szemben jogi lépéseket tervezünk. Elképesztő, hogy valaki ebből próbál nézettséget kreálni – közölte a Magyar Nemzettel az egyesület.

Egyébként a szcientológusok ellen nemrégiben indult egy, az adatvédelmet érintő vizsgálat, mely Péterfalvi Attila szerint jelenleg is folyamatban van. A hatóság korábban razziát tartott az egyesületnél, mivel állampolgári bejelentés érkezett hozzájuk. Eszerint nem adták ki személyes adatait annak, aki ki akart lépni az egyesületből, az érintett emiatt félt, hogy felhasználják ellene az érzékeny személyes információkat, ezért végül nem mert kilépni. Az eljárás célja, hogy megállapítsák, a vallási egyesület adatkezelése összhangban áll-e a hazai adatvédelmi szabályozással. Adathordozókat is lefoglaltak a razzia során.

Pénteken egyeztetnek a Veronában ápolt egyik sérült hazaszállításáról. Ő az a 30 év körüli férfi, akit kedden felébresztettek a kómából. Erről Tamás Róbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) orvos igazgatója tájékoztatott. A sérültet várhatóan a jövő héten szállíthatják haza. Állapota javult, és szüleivel is tudott kommunikálni. Megműtötték, de állapota megengedi, hogy tervezzék a hazaszállítását. Tamás Róbert beszámolt arról is, hogy kedden a Honvédkórházban jelenleg ápolt két beteg – egy 50 év körüli nő, valamint egy 50 év körüli férfi – beavatkozáson esett át, a következő napokban dől el, hogy szükség lesz-e továbbiakra.

Ketten múlt hétfőn hagyhatták el az intézményt a buszbaleset Honvédkórházba került négy sérültje közül. Ők azok, akik utoljára érkeztek a kórházba; egyikük koponyaalapi, a másik csuklótörést szenvedett. Utóbbival kapcsolatban az orvos igazgató tegnap azt mondta: a sérültet járóbetegként kezelik, esetében is később dől el, hogy az égési sérülése miatt szükséges-e újabb beavatkozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.