Tolsztoj tér lehet a XII. kerületben

Erről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

MTI
2017. 02. 15. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téren tervezik felállítani Grigorij Potockij moszkvai szobrászművész Lev Tolsztojt ábrázoló mellszobrát, amelyet az alkotó a Jóság Alapítvány közreműködésével ajándékozott a XII. kerületi önkormányzatnak – olvasható az előterjesztésben.

Mint írták, a Lev Nyikolajevics Tolsztojnak (1828–1910), a Háború és béke, az Anna Karenina, a Feltámadás és számtalan remekmű, regény, elbeszélés, novella, dráma, mese, elmélkedés, valamint jó néhány tankönyv írójának emléket állító műalkotást és az új teret márciusban avatnák fel.

A testület jövő szerdán dönthet arról is, hogy a II. kerületi Pasaréti úti teniszcentrum mellett található névtelen közterületet Körmöczy Zsuzsa lépcsőnek neveznék el minden idők legsikeresebb magyar teniszezőjéről, a II. kerület díszpolgáráról.

Körmöczy Zsuzsa Roland Garros-győztes, világranglista-második, sokszoros magyar bajnok teniszező volt, 1985 és 2004 között a Vasas teniszszakosztályát vezette. A Pasaréti úti teniszcentrum 2010 óta viseli nevét, ott látható a kiváló sportoló portréját ábrázoló domborműves köztéri emlékmű is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.