Tovább dolgoznak a jégtörők a Tiszán

Összesen 549 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség.

MTI
2017. 02. 11. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint összesen 549 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 408 kilométeren elsőfokú, 16 kilométeren másodfokú, 125 kilométeren harmadfokú.

A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, a korábban Zsurk és Győröcske között beékelődött jégtorlasz az elmúlt 24 órában tovább csúszott lefelé a folyón, szombat délelőtt a Dombrád alatti térségben jár. Lejjebb, Tiszalökig jórészt állójeges szakaszok vannak.

A jég miatt Záhonynál már csökken a korábban harmadfokú készültségi szintet is átlépő vízállás. A vízszintcsökkenés folyamatos, a Felső-Tiszáról újabb árhullám nem érkezik.

A jégjelenségek hatására Záhony alatt, Dombrádon péntek kora estére harmadfok fölé, reggelre az alá került a vízállás. Tiszabercelen a másodfokú, Tiszapalkonyánál az elsőfokú készültségi szinteket meghaladó vízállásokat mérnek, és szintén első fok feletti értékeket mutatnak a Bodrog és részben a Zagyva vízmércéi is.

Az OMIT felhívta a figyelmet arra, hogy a Tiszán és mellékfolyóin a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása, hosszabb-rövidebb időre egy-egy újabb helyen is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve -csökkenésekhez vezethet.

Jelenleg 9 vízügyi igazgatóság területén, 37 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 17 szakaszon másodfokú, 20 szakaszon elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 42,5 ezer hektár, ebből 23 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések a Körösöknél és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.