Újra zavarba hozná a Jobbik a Fideszt

Szabadságvesztéssel büntetné a közpénzek megcsapolását a Jobbik.

Katona Mariann
2017. 02. 07. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közpénzek védelme fontos állami feladat, aki pedig ezt megsérti, vagyis korrupciós bűncselekményt követ el, szabadságvesztéssel néz szembe – a Magyar Nemzet információi szerint ezzel egészítené ki az alaptörvényt a Jobbik.

Vona Gábor pártja így ismét nehéz helyzetbe hozhatja a Fideszt és a KDNP-t. Hiszen a javaslat be fog kerülni először a KDNP-s Rubovszky György által vezetett igazságügyi bizottságba, ott pedig a kormánypárti képviselőknek véleményt kell majd nyilvánítaniuk a szövegről. Az a gyakorlat, hogy az ellenzéki indítványokat leszavazzák, viszont arra valamilyen magyarázatot kell adniuk, miért nem szeretnék alkotmányos szinten is rögzíteni a közpénzek védelmének elvét.

A Jobbik módosító javaslata – úgy tudjuk – az alkotmány alapvetései közé emelné, hogy „a közpénz – mint a nemzeti vagyon része – hazánk egyik legfontosabb eszköze az ország felvirágoztatására, alapvető rendeltetése pedig a közérdek és a közösségi szükségletek céljára történő hasznosítása”. Azt is beleírnák, hogy közpénzekkel gazdálkodni kizárólag szabályszerűen, nyilvánosan és ellenőrizhető módon lehet, bármilyen visszaélés pedig az államot és ezzel a magyar népet károsítja meg. Vagyis – szintén általánosságban mondanák ki – az ilyen cselekményekért a „személyi szabadság korlátozásával is járó jogkövetkezmények alkalmazása indokolt”.

Az alaptörvény alapvetései között egyébként jelenleg olyanok szerepelnek, mint például, hogy Magyarország a béke és a biztonság megteremtésére és megőrzésére törekszik, vagy éppen az, hogy Magyarország gazdasága az értékteremtő munkán és a vállalkozás szabadságán nyugszik.

Vona Gábor pártelnök nagyjából három héttel ezelőtt jelentette be, hogy lex Lúdas Matyi fantázianévvel korrupcióellenes törvényjavaslat-csomagot fognak benyújtani az Országgyűlésnek, ennek része az alkotmánymódosítás is. Akkor a Jobbik elnöke úgy fogalmazott, hogy az alapvetések V pontja lenne a közpénzek védelme. „V mint Viktor” – jegyezte meg a pártelnök. Emellett jogszabályba foglalnák, hogy kötelező vagyonosodási vizsgálat alá essenek a képviselők és kormánytagok, illetve a közbeszerzések jelentős közpénzeinek elnyerőire is átvilágítás várjon. Antikorrupciós ügyészséget állítanának fel, és dupla büntetést szabnának meg a korrupciós bűncselekményeket elkövető politikusok számára. Vona Gábor nemrég elhangzott évadnyitó beszédében egyébként a közönség körében ezek az elképzelések aratták látszólag a legnagyobb tetszést, az ilyen irányú elszámoltatást célzó javaslat minden eleme külön-külön tapsot kapott.

A Jobbik már hozta nehéz helyzetbe a kormányt az alaptörvény módosításával. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kvótaellenes alkotmánymódosítás elbukott – részben – amiatt, hogy egyetlen jobbikos sem szavazta meg. Később az ellenzéki párt szó szerint ugyanazt a szöveget sajátjaként is benyújtotta, egyetlen mondattal kiegészítve, amely a Rogán Antalhoz köthető letelepedési kötvényeket szüntette volna meg. Ezt viszont a kormánypártiak szavazták le az igazságügyi bizottságban. Érdemi magyarázatot nem adtak arra, miért utasítják el a kormányfő elképzeléseit egy mondattal kiegészítő indítványt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.