Vasúti bérletnek is jó lesz az e-személyi

Új megoldással kísérletezik a MÁV. Egyelőre egy vonalon használható az új típusú igazolvány bérletként.

MNO
2017. 02. 14. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új megoldással kísérletezik a MÁV, amellyel kiválthatóak lesznek a vasúttársaság bérletei. A fejlesztés lényege, hogy az új típusú személyi igazolványra – e-személyire – is fel lehet tölteni a vasúti bérletet – írja az MTI. Egyelőre azonban csak egy vonalon érhető el a szolgáltatás, kísérleti jelleggel a Budapest–Pusztaszabolcs-vonalon vezette be a vasúttársaság.

A fejlesztést elsőként a MÁV valósította meg, és várhatóan más közlekedési társaságok is hasonló újítással jelentkeznek. Az új alkalmazás biztonságos, ellenőrzött, a személyi igazolvány biztonsági funkcióit nem sérti – hangsúlyozta Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára a fejlesztést bemutató tájékoztatón.

Kazai Katalin, a MÁV-Start Zrt. értékesítési igazgatója elmondta, hogy a vasúti bérleteket az igazolványok chipje tárolja, így az utasok az e-személyivel igazolhatják a vásárlást, ráadásul 3 százalék kedvezményt is kapnak a vételárból. Ilyen bérletet vásárolni Budapest Déli pályaudvaron és Pusztaszabolcson, valamint Százhalombattán lehet.

Vidra András, a vasúttársaság infokommunikációs és technológiai rendszerek főigazgatója közölte: a bérlet offline módon is biztonságosan ellenőrizhető, a kártyára fölírt bérletet a régióban még egyetlen vasúttársaság sem vezette be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.