A Jobbikot esélyesebbnek látják a baloldalnál

A választók csaknem fele úgy gondolja, a Vona vezette párt az ellenzék legnagyobb ereje.

Katona Mariann
2017. 03. 02. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbiknak lenne a legtöbb szavazója egy most vasárnapi választáson – legalábbis ez szerepel az Iránytű Intézet lapunknak készített közvélemény-kutatásában. A felmérés alapján a választók majdnem fele, 47 százaléka gondolja azt, hogy Vona Gábor pártja lenne az ellenzék legnagyobb ereje. Egy baloldali pártokból álló összefogást 30 százaléknyian gondoltak erősebbnek, míg a szavazók ötöde nem tudott vagy nem akart állást foglalni a kérdésben.

A Fidesz és a KDNP támogatói is a Jobbikot sejtik erősebbnek, 52 százalékuk szerint a nemzeti párt bírna nagyobb táborral, míg 31 százalékuk gondolja úgy, hogy egy baloldali összefogás több voksot kapna. A baloldali pártok és a Jobbik szavazói értelemszerűen saját pártjuknak jósolnak nagyobb szavazói arányt, a bizonytalanok viszont megosztottak; 37 százalékuk a Jobbikot, 27 százalékuk pedig a baloldalt érzi erősebbnek, de több mint harmaduk nem tudott válaszolni.

Arra a kérdésre, hogy vajon ki lesz a kormány első számú kihívója, a legtöbben – 33,5 százalék – nem tudtak felelni. Habár 23,8 százalék szerint a Fidesz egyeduralkodó marad, 25 százalék a Jobbikot, 8,3 százalék az MSZP-t, míg mindössze 2,4 százalék egy baloldali összefogást nevezett meg. Érdekesség, hogy egy Jobbik–baloldal összefogást kevesebb mint a megkérdezettek egy százaléka gondolja a Fidesz lehetséges kihívójának.

Eközben a Nézőpont Intézet az Iránytű lapunk által ismertetett méréseihez hasonló adatokat közölt a pártok népszerűségéről. A Magyar Időknek készült kutatásuk szerint a teljes népességen belül toronymagasan vezet a Fidesz 33 százalékkal, második a Jobbik 12, harmadik az MSZP nyolcszázalékos támogatottsággal. Más párt a mérésük szerint nem jutna be az Országgyűlésbe. A Nézőpont második körben nem a biztos szavazókat, hanem az ahhoz hasonló, legvalószínűbb listás eredmények eloszlását mérte. Ebben a szegmensben a kormánypártok 46 százalékon állnak, a Jobbik 21, az MSZP 14, a DK hét-, az LMP pedig négyszázalékos táborral bír.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.