A víz vagy a politika mossa el a Római-partot?

A Duna menti nyomvonalat támogatja inkább a műegyetemi tanulmány a Római-parti mobil gát ügyében. Tarlós egyetért.

2017. 03. 28. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 5-én döntenie kell a Fővárosi Közgyűlésnek a csillaghegyi öblözet, benne a Római-part árvízvédelmi nyomvonaláról, mert „az egyeztetéseket a végtelenségig nem lehet folytatni” – erősítette meg múlt pénteki bejelentését Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester ma reggel a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. 

Budapest vezetője pedig „a szakértők” javaslatát támogatja, mert a part menti és a Nánási út–Királyok útja nyomvonalat összehasonlító tanulmány állást foglalt a nyomvonalról. Mint idézte: „Semmilyen észszerű indok, semmilyen műszaki megfontolás nem szól a Nánási út-Királyok útja és a part közötti területnek az árvízvédelemből való kizárása mellett.”

Azt állította, a hétfő esti városháza előtti tüntetést „az ellenkezők nagyon szűk magja” szervezte. Szerinte van egy csomó ártatlan ember is, az ott élők, akiket évek óta azzal félemlítenek meg, hogy az a gát nem fogja őket megvédeni, és a part menti védmű építésével pedig tönkreteszik a partot.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakértői március elejei értékelésükben hasonlították össze a két nyomvonalat, de a nyilvános dokumentum részletei eddig még nem láttak napvilágot. A BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék okleveles építőmérnökei: Móczár Béla egyetemi docens és Farkas József professor emeritus, a műszaki tudományok doktora szinte minden pontban a közvetlenül a Duna mellett felépítendő mobil gát építésének előnyeit emelte ki, ennek ellenére leszögezték:

„A terveket ki kell egészíteni a kertépítészeti, part-rehabilitációs tervekkel, azokat csak együtt szabad kezelni és ismertetni.” A szakemberek szerint fontos lenne a „lakosság véleményének” a kikérése.

A leginkább indulatokat kiváltó fakivágás ügyében azt írták: a parton 600-900 fát érint, míg a Nánási úton és a Királyok útján összesen 716 fát kell kivágni, ahol viszont a 10 méteres védelmi távolság előírása miatt nincs hely a fapótlásra sem. Cáfolták egyben a korábbi lakossági fórumokon felvetődött aggályokat, amelyek szerint a mobil gát gyenge, átszakadhat, a jeges árvíz nagy károkat okozhat, visszaduzzaszthatja a vizet, ugyanakkor az építőmérnökök azt is megjegyezték: több kérdésben egyszerűen nincs adatuk az összehasonlításhoz, mert ez idáig ezek a kérdések „nem jelentkeztek”. Mégis kardoskodnak a part menti gát mellett, például a Duna és a Római-part szennyezésének megszűnése, de leginkább a becsült költségek miatt. Azt ugyanis 18,9 milliárd forintra, a fentebbi nyomvonalét pedig 25,5 milliárd forintra tették. 

A két változat közötti 6,6 milliárd, kerekítve 7 milliárd forintos különbség most, amely miatt  Tarlós István azt mondja, hogy – bár műszakilag valóban mindkét változat alapján megépülhetne a védmű – de szerinte a fő kérdések a következők: „melyik mennyibe kerül, van-e arra fedezet, és mekkora felelősséggel járna a Római-parton 70 hektárnyi terület sorsára hagyása. Számítások szerint ott ma több mint 40 milliárd forint érték található, komoly állami, közösségi tulajdonnal. – Ha jön a víz, akkor átható közömbösséget tanúsít mind a (...) határozott vezetési stílussal, mind pedig a liberális felfogással szemben, és mindent el fog ott mosni – hangsúlyozta a Klubrádióban a főpolgármester. 

Ugyanott még hétfő este Bardóczi Sándor tájépítész mérnök azt mondta: szerinte az a probléma, hogy nagyon sok olyan üdülőépület van, amelynek tulajdonosai az építési szabályokat nem tartották be. – Közpénzből ezeket az ingatlanokat erkölcstelen megvédeni – fűzte hozzá az ellenző, aki maga is részt vett a hétfő esti tüntetésen. Szerinte az a 22 oldalas tanulmány, amelyre Tarlós István hivatkozik, „elég rossz minőségű”, de még az is arra a megállapításra jutott, hogy műszakilag mind a két nyomvonalon lehetséges a gátat létrehozni. – Éppen ezért mi azt szeretnénk, hogy miközben megmarad a Római-partnak a természetes szépsége és hangulata, amellett kapjon árvízvédelmet Óbuda lakossága – fogalmazott Bardóczi Sándor. 

A Maradjanak a FÁK a Rómain nevű Facebook-csoport volt a hétfői és a korábbi tüntetések egyik legfőbb szervezője. A napokban közzétettek egy nyilatkozatot, amelyben összegyűjtötték, hogy mit akarnak. – Azt szeretnénk elérni, hogy teljes körű, objektív döntés-előkészítés nélkül ne döntsön a Fővárosi Közgyűlés a Római-part jövőjéről és a csillaghegyi öblözet árvízvédelméről – írták. Szerintük „társadalmi egyeztetésnek” nem minősíthető a legutóbbi, március 6-án Békásmegyeren tartott lakossági fórum, mivel azt nem a jogszabályok által előírt módon hirdették meg. Kifogásolják, hogy a BME-tanulmány „nem tartalmaz műszaki munkarészeket, nyomvonaltervet és keresztszelvényeket, referenciavizsgálatokat, pontos információkat megállapításainak alátámasztására, viszont annál több benne a szubjektív és manipulatív vélemény”.

– A védekezési nyomvonal partra való áthelyezése komoly kockázattal járna az öblözet lakóira nézve és nemcsak fák pusztulnának el, hanem egy egyedülálló természeti táj semmisülne meg végérvényesen. Hét év után változatlanul megoldatlan a térség árvízvédelme és településrendezése, nincsenek tervek a Római-part jövőjét illetően.

Tény ugyanakkor, hogy korábban vízügyi szakemberek azt állították: egy, a 2013-as árvízhez hasonló, vagy még nagyobb áradás nem kímélne semmit, s akármennyi homokzsákot is hordanának a jelenlegi „nyúlgátra”, a Nánási út–Királyok útjára, a Duna a Szentendrei útig önthetne ki. Az érintettek köre is változó: vannak, akik Budapest más kerületeiből jönnek ide „kirándulni”. A III. kerületi csillaghegyi öblözet 400 hektárnyi területén, a Duna, a Szentendrei út, a Pók utca és a Pünkösdfürdő utca között közel 55 ezer ember él, a klasszikus Római-partnak pedig több mint száz állandó lakója van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.