Feljelentést tettek az olimpiai költések miatt

Az Együtt szerint nem függesztette fel a budapesti olimpiához kapcsolódó pénzköltéseket a Budapest 2024 Zrt.

MN
2017. 03. 25. 21:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem függesztette fel a budapesti olimpiához kapcsolódó pénzköltéseket a Budapest 2024 Zrt. – derült ki az Együtt közérdekűadat-igénylése után. A baloldali kis párt ezért feljelentést tett hűtlen kezelés miatt. A Budapest 2024 Zrt. költései nehezen átláthatók, a Hír TV is közérdekűadat-igényléssel fordult a céghez, de a csatornának csak a 2016-os szerződések listáját adták ki.

„Felmerül annak a megalapozott gyanúja, hogy a Budapest 2024 Zrt.-nél mind a mai napig nem függesztették fel, illetve nem mondták fel az olimpiai pályázathoz köthető pénzköltéseket és szerződéseket – mondta Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke. Az adatok azt mutatják, hogy – bár olimpia nem lesz 2024-ben Magyarországon –, a Budapest 2024 Zrt. még mindig költ. – Ezzel a társaság vezetői az elmúlt egy hónapban sok száz millió forintos kárt okoztak a magyar adófizetőknek, ezért szombat reggel feljelentést tettem hűtlen kezelés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.”

A Hír TV is kikérte a közérdekű adatokat a pénzköltésekkel kapcsolatban, de a csatornának csak a 2016-os szerződések listáját adták ki, az Együtt által bemutatott, 2017-es teljesítéseket nem.

A Momentum Mozgalom is igényelt adatokat. Ezek alapján az derült ki, hogy több mint 1,6 milliárd ment el a Magyar Házra a 2016-os riói olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság első alkalommal nyitott ilyen házat az olimpiák történetében, hogy ott a sportolók, a szurkolók és az üzletemberek találkozhassanak.

„A probléma az, hogy megint el akarják titkolni, pontosan mire ment el a pénz, és ezért is perelünk, mert nem az számít, hogy 100 millió vagy 1,6 milliárd forint, hanem az, hogy joguk van tudni az embereknek, a pénzt selyemkendőkre költötték vagy pedig olyan értelmes dolgokra, mint a tömegsport támogatása” – nyilatkozta a Momentum elnökségi tagja, Kádár Barnabás.

A nagyobbik kormánypárt szerint alaptalan az Együtt feljelentése. A Fidesz kommunikációs igazgatója a Magyar Házra vonatkozó kérdésre válaszolva a Budapest 2024 Zrt.-re hagyta a részletes beszámolót, azt azonban elmondta, hogy a rendezvénysorozat hangos siker volt:„A kormány nagyon világos tájékoztatást adott: az olimpiai pályázat lezárult a politikai egység megbomlása miatt. Az elszámolás folyamatban van. Egy hónap múlva a technikai idő is lezárul, elmondtam a számokat, azok az irányadók. Az a feljelentés, amelyről szó van, nyilvánvalóan téves és rosszindulatú, és ez be is fog bizonyosodni az elkövetkezendő időszakban” – mondta Hidvéghi Balázs.

Az olimpia népszerűsítésére is rengeteg pénz ment el, több mint 600 millió forintot már ki is fizettek. Rogán Antal szomszédjának kommunikációs tendereken hasító cége ezúttal is jól járt, Csetényi Csaba érdekeltsége több mint 226 milliót kaszált reklámfilmekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.