Nyilvánosságot akar az MSZP Matolcsy állításairól

Parlamenti bizottság előtt várnak magyarázatot a jegybankelnök kormánybuktatásról szóló elméletéről.

Katona Mariann
2017. 03. 20. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozatná az MSZP a nemzetbiztonsági bizottság azon ülésének jegyzőkönyvét, amelyen Matolcsy György kormánybuktató elmélete volt a téma. Emlékezetes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nemrég az Országgyűlés ülésén beszélt arról, hogy 2014-ben és 2015-ben egy nagy NATO-szövetséges ország bankpánikot igyekezett kelteni Magyarországon a kormány megbuktatására. Nem nevezte ugyan meg az Egyesült Államokat, de az általa elmondottak az amerikaiakra illenek. A téma később a nemzetbiztonsági bizottságban is felmerült, ráadásul a jegybank elnöke szerint ott minden elhangzott, ami alátámasztja az általa elmondottakat.

Nincs jelentősége

Nem látja különösebb jelentőségét az MSZP-s Mesterházy Attila annak, hogy a hét végén Gyurcsány Ferenc pártja nyíltan nekik támadt. A szocialista politikus szerint világos verseny van az ellenzéki pártok között, mindenki megpróbál minél nagyobb támogatottságot szerezni azzal, hogy a lehető legtöbb választót szólítaná meg. Mesterházy Attila többször is potenciális szövetségesként beszélt a Demokratikus Koalícióról, és szerinte a mostani viták után sem válnak ellenségekké. (K. M.)

 

Az ominózus bizottsági ülés egyébként zárt volt, az ott elhangzottak jegyzőkönyve pedig tíz évre titkosítva van. Mesterházy Attila ezért azt kérte a bizottságot vezető, szintén MSZP-s Molnár Zsolttól, hogy a titkosítás miatt éljen felülvizsgálati kérelemmel és a honvédelmi, illetve belügyminiszternél mint titokgazdáknál kezdeményezze a jegyzőkönyv nyilvánosságát. A szocialista politikus úgy tudja ugyanis, hogy semmi olyan nem hangzott el zárt ajtók mögött, amely nem nyílt információból származik, vagyis a nyilvánosság is tudhat azokról. Mesterházy Attila egyúttal azt is szeretné, ha Matolcsy György saját maga is megjelenne valamelyik parlamenti bizottság előtt, hogy tisztázza az ügyet.

Ha így marad, azt lehet mondani, hogy olyan jegybankelnök van, akinek kapcsán papír is van arról, hogy ostobaságokat beszél. Ha ostobaságokat beszél, maga is ostoba, és mennie kell – mondta az MSZP politikusa.

Az MSZP egyébként feljelentést is tett már az ügyben, de a Fővárosi Főügyészség azt elutasította. Arra hivatkoztak, hogy a nyomozás feltételei nem állnak fenn. Mesterházy Attila – mint az egyik feljelentő – szerint az ügyészségi válasz azt mutatja meg, hogy sem hűtlenség, sem hazaárulás nem történt, vagyis nem létezik az az eseménysor, amiről Matolcsy György beszélt.

Nem ez volt az első ügyészségi elutasítás, korábban Tényi István kémkedés és más bűncselekmények miatti feljelentése kapcsán sem indult nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.