Öt népszavazási kérdést nyújtott be az LMP

A célja az, hogy a nép dönthessen a paksi atomerőmű bővítéséről.

MTI
2017. 03. 02. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szél Bernadett társelnök a választási iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, „de ha kell, annál tovább is”.

Az MTI kérdésére az ellenzéki politikus közölte: meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben. Az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon – mondta.

Úgy fogalmazott: állampolgári összefogással születtek a kérdések. Hozzátette, várják a további kérdéseket, és amelyiket sikerre esélyesnek látják, azt be fogják nyújtani.

Az atomerőmű kérdésében a fejlődést évtizedekre parkolópályára tevő paksi bővítés mellett a magyar demokrácia ügyéről van szó – jelentette ki. Nem hagyják, hogy a népszavazási kérdéseket ellehetetlenítsék, és a kormány meggátolja, hogy az emberek döntsenek a beruházásról – mondta.

Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke arról beszélt, hogy háromezermilliárd forint a paksi beruházás becsült költsége, de a tapasztalatok szerint az eredetileg kalkulált összeg duplája a végső számla. Ez azt jelenti, hogy a magyaroknak „családonként kétmillió forintot kell ebbe beledobni”, erről pedig joguk van az embereknek dönteni. Ezeket a vitákat Magyarországon nem folytatták le, vagy csak látszólagosan – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Ungár Péter elnökségi tag azt hangsúlyozta: Brüsszelben valószínűleg elbukik az utolsó, Pakssal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás is, amivel „nyilvánvalóvá válik, hogy vagy mi állítjuk meg ezt a beruházást, vagy senki”.

Az öt most benyújtott kérdés közül az első: „Egyetért-e ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?”

„Egyetért-e ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő paksi atomerőművi blokkok leállását követően Magyarországon atomerőművekben ne termeljenek áramot?” – szól a második.

A harmadik arról kérné ki a polgárok véleményét, hogy egyetértenek-e azzal: az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől előírja az atomerőművi áramtermelő kapacitások teljes egészének megújuló energiaforrásokkal való kiváltását.

A negyedik azt tudakolná a szavazóktól: egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a kabinetet, kezdeményezze a magyar és az orosz kormány közötti, a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény felmondását.

Az ötödik pedig úgy szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől megtiltja az atomerőművekben történő áramtermelést?”

Szerdán a Magyar Nemzet megírta, elképzelhető, hogy több népszavazási kérdést is megfogalmaz a paksi bővítés ügyében az LMP, és ezeket napokon belül benyújtja, amint megkapja az adatkezelésről szóló engedélyt – ez szükséges az aláírások gyűjtéséhez – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.