Ítéletidő: Zugló és Óbuda elesett, Szentendrén embereket kellett menekíteni

Leszakadt az ég a fővárosban, több utcában hömpölygött a víz, Perkátánál tornádót láttak.

MN
2017. 05. 23. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét lecsapott a vihar a fővárosra: olvasóink beszámolója szerint Zuglóban eldugultak a csatornák, több utcán hömpölygött a víz. A 4-es, 6-os villamosok helyett pótlóbuszok jártak, nem közlekedett az 1-es villamos Zugló vasútállomás és a Vágány utca/Róbert Károly körút között, illetve a Bécsi út/Vörösvári út és Szentlélek tér között. Az Árpád fejedelem útja és a Bécsi út sarkán állt a víz, kiöntött a járdára, az autók csak lépésben haladtak. 

Tudósítónk helyzetjelentése: „fél óra alatt jutottunk el a Kacsóh Pongrác útig az 1-es villamossal, ahol félméteres víz áll abban a sávban, ami az M3-asra visz fel. Szerintem az autókba befolyik a víz, nagy a torlódás a kivezetőn, félelmetesen szakad és villámlik.” Olvasónk a Lajos utcából jelentkezett: több mélygarázsba és üzletbe is befolyt már a víz. Úgy tűnik, elállt a vihar, jöhet a kárfelmérés.

A fővárosi tűzoltók este 10 óráig közel száz helyen avatkoztak be a kora esti órákban; jellemzően faágakat, kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk, amelyek felső vezetékekre vagy járművekre zuhantak – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján. Számos helyen alagsorba, garázsba, pincébe betört esővíz eltávolításához hívták a tűzoltókat, akiknek munkáját  önkéntes mentőszervezetek, önkéntes tűzoltó egyesületek és polgárőr egyesületek is segítették.

A közlemény szerint a II. kerületben például egy óvoda alagsori helyiségébe folyt be víz, és több mint egy méter magasan gyűlt össze. A X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor úton egy terebélyes fa dőlt egy autóra, ahogy a Százados úton, a VIII. kerületben is kidőlt fa rongált meg egy kocsit. A Városligetben ötven-hatvan centiméter mély pocsolya nehezítette a trolibusz közlekedését. A pocsolyában egy mentőautó is elakadt.

Mindeközben a solymári, a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókat és a fővárosi hivatásos tűzoltókat is riasztották egy pilisvörösvári 150 négyzetméteres családi ház tetőterében keletkezett tűzhöz, amit vélhetően villám okozott. Az épületből négyen menekültek ki, senki nem sérült meg. A lángokat húsz tűzoltó öt vízsugárral fékezte meg.

A katasztrófavédelem a honlapján azt közölte, hogy elsősorban a XIII. és a XIV. kerületben volt dolga a szakembereknek, eddig több mint kétszáz bejelentés érkezett hozzájuk. Jellemzően épületekbe befolyt víz szivattyúzásához és kidőlt fák, leszakadt faágak eltávolításához riasztják a fővárosi tűzoltókat – tették hozzá. A VI. kerületben, a Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél, a Vágány utcai vasúti felüljárónál nyolc személyautó és egy trolibusz akadt el az összegyűlt csapadékvíz miatt. A VIII. kerületben két autó, a X. kerületben egy jármű rongálódott meg.

A Waze online közösségi navigációs rendszer térképe szerint Budapest összes fő közlekedési útvonalán jelentős torlódások alakultak ki; számos mellékút is járhatatlanná vált.

Az interneten elérhető fényképek és beszámolók szerint a II. kerületi Lövőház, illetve a Zöldlomb utcát is elöntötte a víz. A III. kerületben víz alatt állt a Lajos utca, illetve a Bécsi út egy része, és beömlött az eső a Westend bevásárlóközpontba.

Több elárasztott épületből is embereket kellett kimenteniük a tűzoltóknak Szentendrén – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. A közlemény szerint az egyik épületben, a Halász utcában álló étteremben majdnem egy méter magasan állt a víz, amikor a tűzoltók megérkeztek; onnan hat embert menekítettek ki. A Bogdányi úton szintén egy éttermet veszélyeztetett a víz, innen három embert menekítettek ki.  Az egységek folyamatosan végzik a környező utcák átvizsgálását, az egyik pincéből további három embert vittek biztonságos helyre a tűzoltók – tették hozzá.

Kollégánk Angyalföldön, a Fiastyúk utcánál talált rengeteg elhagyott rendszámot, a Facebookon keresi a tulajdonosokat.

Újraindult a vonatforgalom Rákospalota-Újpest és Fót között kedden este tíz óra előtt, így az érintett szakaszon már nem kell pótlóbuszokra átszállni - közölte a Mávinform az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon néhány vonat menetideje a szokottnál 20-60 perccel hosszabb lehet, de az éjszaka folyamán fokozatosan helyreáll a menetrend szerinti közlekedés. A Fót és Rákospalota-Újpest közötti vasúti szakaszon korábban - feltehetően a heves vihar miatt - zárlatos lett a felsővezeték, ezért szünetelt a vonatközlekedés.

Videónk az angyalföldi Béke térről:

Tornádó volt Perkáta határában kedden délután – közölte az Országos Meteorológia Szolgálat a Facebook-oldalán. A Fejér megyei település határában a késő délutáni órákban egy úgynevezett nem-mezocikilonális tornádót észleltek. Ilyen tornádók rendszeresen előfordulnak a nyári félévben, de csak nagyon rövid élettartamúak és kis területet érintenek – írták. A szupercellákhoz kapcsolódó (mezociklonális) társaikhoz képest akár gyengébb zivatarfelhők alatt is megjelenhetnek. Az örvénylő oszlopban a szélsebesség meghaladhatja a 100-150 kilométer/órát – olvasható a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az ország középső, északkeleti területein jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban is várhatók intenzív záporok, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Azt írták: kedd este főként az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén több helyen, nyugaton és a Tiszántúlon csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A zivatarokhoz jelentős mennyiségű (30-50 milliméter) csapadék, jégeső, egy-egy helyen 70 kilométer/óránál erősebb szélroham is társul. Éjszaka leginkább keleten, északkeleten lehet intenzívebb eső.

Szerdán eleinte elszórtan, majd a déli óráktól az Alföldön és északkeleten több helyen várható zápor, zivatar. Intenzívebb zivatarok főként az Alföld középső és keleti részén valószínűek, amelyekhez helyenként viharos szél, felhőszakadás és jégeső is társulhat. Szerda délután, este az Észak-Dunántúlon is lehetnek még viharos széllökések – tették hozzá. Az előrejelzés szerint szerdán hosszabb-rövidebb időre süthet ki a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-16, a legmagasabb 20-26 Celsius-fok között alakul. 

Víz- és iszapátfolyás miatt egy időre lezárták a 31-es főutat a Pest megyei Sülysáp külterületén. A rendőrség azt kérte, hogy lehetőség szerint az autósok keressenek másik útvonalat.

Budán a Gül Baba utcából ömlött a víz, több köbméternyi hordalékot hordva a Frankel Leó út torkolatához – jelentette munkatársunk.

Cikkünket frissítjük, várjuk olvasóink helyzetjelentését!

A BKK információi:

A szélsőséges időjárás miatt számos járat útvonala módosult:

– Az 56A és a 61-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között.

– A 75-ös trolibusz terelve közlekedik, a Jászai Mari tér felé nem érinti az Ötvenhatosok tere és a Dózsa György út M közötti megállókat, a Puskás Ferenc Stadion felé pedig a Lehel utca/Dózsa György út és a Hősök tere közötti megállókat.

– A 20E autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Hősök tere és a Vágány utca/Róbert Károly körút megállót. A 30-as és a 30A autóbusz pedig terelve jár, a Damjanich utca/Dózsa György út és a Vágány utca/Róbert Károly körút közötti megállókat nem érinti.

Korábban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmában is kisebb fennakadás volt, de a repülőgépek indítása és fogadása már zavartalan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.