Megválaszolatlan kérdések Lehel László ügyében

A lelkész azt állítja, nem írt jelentéseket. Az ATV műsora is részletesen foglalkozott a „Filozófussal”.

MN
2017. 05. 08. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részletes riportban foglalkozott Lehel László ügyével az ATV a Heti napló Sváby Andrással című műsorában.

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Lehel Lászlót beszervezte a III/III. főcsoportfőnökség és „Filozófus” fedőnéven jelentett az állambiztonságnak. Állítólag annak idején ő közölte levélben az észak-koreai hatóságokkal, hogy Lukács Csaba segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel a „szeretett vezetőt”. A levél nyomán csak a szerencsének volt köszönhető, hogy munkatársunk nem került munkatáborba, illetve nem végezték ki. Lukácsnak egy külügyes dolgozó mutatott egy levelet, amelyen Lehel László aláírása volt, és amely állítólag a feljelentést tartalmazta. A követség is kapott hasonló figyelmeztetést.

Az ATV műsorában Lukács Csaba elmondta, szeretné megkérdezni Lehel Lászlót, hogy ő írta-e a levelet. Hozzátette: az észak-koreaiaknak az volt az érdekük, hogy megijesszék, és ez sikerült is nekik. Mint mondta, kutatásra jelentkezett be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, ennek kapcsán kerültek képbe a segélyszervezetek, és így bukkant az ügynökmúlttal kapcsolatos szálra.

Az észak-koreaiaknak sikerült Vujity Tvrtkót is megijeszteniük egy „kísértetiesen hasonló történettel”. Tvrtko közölte: három évvel ezelőtt értesítettek arról, elképzelhető, hogy van egy állampolgár, aki másokat informál egykori útjával kapcsolatban. Eddig nem ment utána az esetnek, de most ő is válaszokat vár.

„Én ezt kétkedéssel fogadtam, mert annyira szürreális volt. Egyszerűen nem hittem el, hogy ilyen létezhet” – fogalmazott. Hozzátette: mélyen megdöbbentették az azonosságok és hasonlóságok, amelyeket Lukács és a saját története közt fedezett fel. Ugyanakkor mielőtt elmondaná mindazt, amit tud, válaszokra van szüksége azzal kapcsolatban, hogy ez valóban megtörtént-e.

Lapunknak Vujity Tvrtko korábban ugyancsak azt mondta, hogy megdöbbentették a cikkben leírtak, és valaki még adós egy válasszal.

Az ATV csütörtökön, nem messze a segélyszervezet irodájától, véletlenül találkozott Lehel Lászlóval is, aki azt mondta: írásban meg fogják kapni válaszát. Később telefonon is megerősítette, hogy interjút ad, ám ezt végül elutasította. Indoklása szerint az evangélikus blognak már mindent elmondott, ezeket nem akarja kamerában megismételni.

Lehel László a Kötőszó evangélikus blogon megjelent interjúban elismerte, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a kommunista állambiztonsággal. Egyebek mellett azt mondta: a belügy emberei mozgásteret kínáltak neki az Állami Egyházügyi Hivatallal szemben, ezért vállalta az együttműködést, de azt állítja, nem írt jelentéseket.

Állítása szerint akkor nem tudta, mire vállalkozik, ez csak jóval később tudatosult benne, akkor pedig igyekezett eltávolodni az állambiztonsági szolgálattól.

Munkatársunk, Lukács Csaba 2013-as észak-koreai feljelentésével kapcsolatban Lehel azt állítja: soha nem tett ilyet, a neki tulajdonított feljelentés nem létezik.„Ez rágalom, ennek kapcsán jogi lépéseket fogok tenni” – jelentette ki Lehel, aki szerint sokféle szál kuszálódott össze ebben a történetben, de nem szeretné a nyilvánossággal megosztani az ezzel kapcsolatos véleményét. Az interjúról készült, bővebb összefoglalónk itt érhető el.

Lukács Csaba fontosnak tartotta megjegyezni Lehel László szavaival kapcsolatban, hogy ő nem a baptista szeretetszolgálat munkatársa, ahogy az interjúban a kérdező állítja, hanem önkéntese, ahogy az ökumenikusoknál Lévai Anikó és Kovács Koko István. Kérésére később ezt ki is javították. Ha pedig Lehel László jogi lépéseket tesz az észak-koreai eseményekkel kapcsolatban, áll elébe a pernek.

Rainer M. János, az ’56-os intézet főigazgatója az ATV-nek azt mondta, még nem találkozott olyan, több éven keresztül működő, érdemi tevékenységet végző hálózati személlyel, aki nem adott konkrét adatokat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.