Lehel László elismeri, hogy együttműködött az állambiztonsággal

Azt érzékeltem, hogy lehetőségek nyílnak előttem – indokolt az ökumenikus segélyszervezet elnök-igazgatója.

MN
2017. 05. 04. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a kommunista állambiztonsággal Lehel László evangélikus lelkész, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. A Kötőszó evangélikus blogon megjelent interjúban egyebek mellett azt mondta: a belügy emberei mozgásteret kínáltak neki az Állami Egyházügyi Hivatallal szemben, ezért vállalta az együttműködést, de azt állítja, nem írt jelentéseket.

A Magyar Nemzet múlt szombaton számolt be arról, hogy Lehel Lászlót beszervezte a III/III. főcsoportfőnökség, és „Filozófus” fedőnéven jelentett az állambiztonságnak.

Lehel azt mondja, „baráti jellegű beszélgetést kezdeményeztek” vele az állambiztonság emberei, akik azt állították, felfigyeltek a gyülekezetében végezett munkájára.

„Arra kértek, hogy támogassam a Belügyminisztérium munkáját. Azt mondták, azzal a feladattal bízták meg őket, hogy segítsék az állam és az egyházak együttműködését. És az is szóba került, hogy a munkámmal elősegíthetem, hogy külföldön pozitívan ítéljék meg azt az erőfeszítést, amit a magyar állam az egyházakkal való viszony rendezésére fordít.”

Lehel arról beszélt, hogy lelkészként rengeteg nehézséggel szembesült, az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) akadályozta a munkáját, kérdőre vonták a gyülekezet szervezése miatt. Abban bízott, hogy enyhülni fog a nyomás, ha együttműködik a titkosszolgálattal. A belügyesek ugyanis, akik megkeresték,„az ÁEH munkatársainál lényegesen felvilágosultabb, korszerűbb gondolkodású emberek voltak”.

Most azt mondja: akkor nem tudta, mire vállalkozik, ez csak jóval később tudatosult benne, akkor pedig igyekezett eltávolodni az állambiztonsági szolgálattól. „Én azt érzékeltem, hogy lehetőségek nyílnak előttem, bátrabban végezhetem a lelkészi munkámat, ez a kapcsolat a korábbinál nagyobb szabadságot biztosított nekem ezen a területen” – mondta Lehel. – „Nem vegzált az ÁEH, hagytak dolgozni, és ezt a mozgásteret igyekeztem kihasználni a gyülekezeti munkámban. Ezért nem mondtam nemet a megkeresésre.”

Lehel szerint az állambiztonsággal való kapcsolata jelentős részben az egyházak nemzetközi tevékenységét érintette. Többször járt külföldön, voltak egyházi kapcsolatai, illetve 1984-ben Budapesten tartotta nagygyűlését a Lutheránus Világszövetség, ez a vonal kifejezetten érdekelte a belügyeseket.

Abban kérték a közreműködésemet, hogy a világeseménnyel kapcsolatban Magyarországról pozitív kép alakuljon ki külföldön.

Lehel azt mondja: egyetlen iratot kellett aláírnia, amiben az állt, hogy az egyház érdekét szolgáló ügyekben folytat konzultációkat a kapcsolattartóival. Azt állítja: nem írt jelentéseket, és nem is tudja, ezt követően milyen iratokat készített róla az állambiztonság, illetve milyen kategóriába soroltak be (a levéltári iratok szerint titkos megbízott volt, az ügynökök középső szintjének számított – a szerk.). Időről időre két ember kereste fel, időnként nyíltan, a dunaharaszti lelkészi hivatalban.

Lehel László úgynevezett munkadossziéja, amely az esetleges jelentéseit tartalmazná, nem került elő a levéltárból. Ugyanakkor rengeteg a kereszthivatkozás, így Lehel nevével más jelentésekben is találkozhatunk. Lehellel egyébként elégedettek voltak az állambiztonsági tisztek. „A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta” – írták róla.

Az állambiztonság megkereséséről Lehel állítólag azonnal tájékoztatta püspökét, Káldy Zoltánt, aki azt mondta neki, hogy nyugodtan csinálja. Csakhogy Káldy Zoltán maga is beszervezett ügynök volt, amiről persze Lehel László nem tudott. Viszont egyházi elöljárója tudta, hogy Lehelt beszervezték, és ennek tudatában nevezték ki a 80-as évek közepén az egyházi sajtó élére, 1987-ben pedig a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkárává.

Nem csak titokban működött együtt a pártállammal Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azóta lemondott elnök-igazgatója. A Heti Válasz csütörtökön azt írta: az evangélikus lelkész nyíltan is támogatta a szocialista rendszert, amikor 1985-ben a Keresztény Békekonferencia Magyarországi Baráti Köre nevű szervezet ügyvezető titkára lett.

Munkatársunk, Lukács Csaba 2013-as észak-koreai feljelentésével kapcsolatban Lehel azt állítja: soha nem tett ilyet, a neki tulajdonított feljelentés nem létezik. „Ez rágalom, ennek kapcsán jogi lépéseket fogok tenni” – jelentette ki Lehel, aki szerint sokféle szál kuszálódott össze ebben a történetben, de nem szeretné a nyilvánossággal megosztani az ezzel kapcsolatos véleményét.

Lukács Csaba fontosnak tartotta megjegyezni Lehel László szavaival kapcsolatban, hogy ő nem a baptista szeretetszolgálat munkatársa, ahogy az interjúban a kérdező állítja, hanem önkéntese, ahogy az ökumenikusoknál Lévai Anikó és Kovács Koko István. Kérésére később ezt ki is javították. Ha pedig Lehel László jogi lépéseket tesz az észak-koreai eseményekkel kapcsolatban, áll elébe a pernek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.