Nem lesz Horthy-szobor Perkátán

Visszavonta az engedélyt a perkátai önkormányzat: nem állítanak szobrot Horthynak a községben.

Pintér Bence
2017. 05. 15. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Perkátán csak gondot okoznak a szobrok. Történt ugyanis, hogy 2013-ban az egyik képviselő egy Petőfi-mellszobrot adományozott a Székesfehérvár és Dunaújváros között fekvő falunak, idén tavasszal azonban arról szóltak a hírek, hogy inkább elvinné az alkotást az adományozó. Petőfi büsztje mégis maradt: továbbra is a falu egyik központi helyén van, kissé rémült arcával rendületlenül nyugat felé tekint, csakúgy, mint a tettre kész Kossuth Lajos.

Erre néz az iskola udvarában álló Pongrácz Gergely-szobor is, amelyet az 1956-os emlékév alkalmából avattak, rögtön Mátyás király mellszobrának szomszédságában, aki inkább északra tekint.

Majdnem tovább bővült a magyar történelmi alakok perkátai panteonja: május 20-án itt tervezték felavatni az ország negyedik Horthy Miklós-szobrát. A Fejér megyei település képviselő-testülete azonban hétfőn visszavonta a kiadott engedélyt.

De hogy került volna Horthy Miklós Perkátára? Úgy tűnik, hogy teljesen véletlenül. A kormányzó ugyanis nincs konkrét kapcsolata a faluval. Három magánszemély kereste meg a fideszes polgármestert, Somogyi Balázst azzal, hogy felajánlanának egy Horthy-szobrot a településnek, amelyhez tulajdonképpen csak helyet kérnek, minden egyéb költséget ők állnak. Mint kiderült, a három szóban forgó magánszemély az Új Magyar Gárda tagja. A polgármester a szoborról döntő, április 20-ai képviselő-testületi ülésen jelezte: a három kérelmező helyi lakos tisztában van vele, hogy a volt kormányzó személye megosztó, de szerintük a magyar társadalom megérett az új szobor elfogadására.

A Magyar Királyság kormányzója nem véletlenül nem népszerű téma a szobrászok és mecénások körében. Miközben egyértelműen Magyarország 20. századi történelmének egyik igencsak meghatározó alakja, a nevével fémjelzett rendszer máig politikai és történészi vita tárgya. Mégis: 2012-ben Csókakőn, 2013-ban először Hencidán, majd ugyanebben az évben Budapesten, az emlékművekkel egyébként is túlterhelt Szabadság téren álló Hazatérés temploma előterében avattak szobrot a kormányzónak. A perkátai szoborállítás ügye ismét felborzolta a kedélyeket. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tüntetést tervezett, a Raoul Wallenberg Egyesület, illetve az MSZP tiltakozott, de még Lázár János kancelláriaminiszter is jelezte: a kormány nem fog emlékművet állítani Horthynak, bár nem fogja megakadályozni sem, ha egy közösség így döntene.

Még múlt pénteken, telefonon értük el az egyik adományozót, Kun Barnát, aki lapunknak elmondta: szerinte eljött az ideje, hogy rendbe rakják a dolgokat Horthy Miklós körül. A szobrász személye iránt is érdeklődtünk, de kiderült, hogy a mellszobor alkotója a várható közfigyelem miatt a háttérben akar maradni, nem vállalja névvel az alkotását. A szobor egyébként ott pihen Kun Barna házában, de aznap nem akarták nekünk megmutatni. Szintén pénteken a polgármester lapunknak is megerősítette azt, amit az önkormányzat ülésén elmondott: jogi akadályát nem találták a szobor felállításának, költségük nem volt vele, cenzorként pedig nem akartak működni, úgy gondolták, hogy a három magánember saját költségén szabadon kifejezheti véleményét a falu közterén. 

Arról azon az ülésen egyébként nem esett szó, hogy a perkátaiak támogatják-e a szobor felállítását. Mi azért kicsit körbekérdeztünk. Meglepetésünkre legtöbben az országos televíziók híradásaiból értesültek arról, hogy szobrot avatnak a faluban, bár volt, aki úgy tudta, hogy nem a kormányzó, hanem a fia, Horthy István kap szobrot. Mások egyáltalán nem hallottak a dologról. Megint mások azon csodálkoztak, hogy a fideszes polgármester belement a gárdisták által kezdeményezett szoborállításba. De az általunk megkérdezett perkátaiakat egyébként nem zavarja a szobor: többen is voltak, akik szerint minden egykori államférfinak kellene szobrot állítani, így akár Kádár Jánosnak is járna egy. „Akkoriban nyolc malacért kaptam egy autót. Most mit kapok nyolc malacért?” – kérdezte például egy úr nosztalgikusan az előző rendszerre utalva.

Hétfőre aztán változott a helyzet: még csütörtökön levélben tiltakozott a Függetlenek Perkátáért Egyesület, illetve a faluban és az interneten aláírásgyűjtésbe kezdtek a szoborállítás ellen. A neten százharminchat aláírás gyűlt össze, írásban pedig még több, ennyi pedig elég volt a polgármesternek, hogy meggondolja magát. Hétfőn javaslatot nyújtott be az engedély visszavonására, amit a képviselők többsége megszavazott, így végül mégsem lesz Horthy-szobor Perkátán. A Sport utca és a Dózsa György utca találkozásánál, a szépen rendben tartott kastély szomszédságában a talapzat egyébként már elkészült.

Az árnyas ligetben korábban egy ivókút volt, amelyet megrongáltak; a talapzattól néhány méterre pedig a 2008-ban született gyerekek névsorát vésték fel egy oszlopra. Azt viszont már sosem fogjuk megtudni, hogy merre nézett volna Horthy Miklós. A talapzat elhelyezéséből arra tippelnénk, hogy kelet felé.

Somogyi Balázs polgármester a képviselők döntése után bejelentette: ha már elkezdték az emlékművet, az önkormányzat szeretné, ha nem maradna torzóban, így saját költségen befejeznék Horthy helyett egy másik történelmi alakkal. Ennek érdekében szavazást indítanak a perkata.hu oldalon a szobor témájára. A településen élők véleményét meghallgatva a jelöltjeik: Attila, Győry Teréz, Hunyadi János, Szent István és Turul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.