Német tévé: Orosz pénzt kapott a Jobbik és a Magyar Gárda?

Állítólag egy fehérorosz közvetítőn keresztül érkezett a pénz, a Jobbik tagadja a tiltott támogatást.

MN
2017. 05. 24. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy fehérorosz közvetítőn keresztül évek óta támogatják a Kremlhez közel álló források a kelet-európai Nyugat-ellenes mozgalmakat, köztük a Jobbikot és a Magyar Gárdát – írja a ZDF német tévécsatorna Frontal21 című műsorának honlapja (a videós riportban ez az információ nem szerepel). A közvetítő, Alekszandr Uzovszkij állítólag több tízezer eurót kap Moszkvától arra, hogy a nacionalista, NATO-ellenes jobb- és baloldali csoportokat, pártokat segítse.

A német riportműsor kiderítette, hogy Uzovszkij Kreml-közeli befolyásos orosz üzletemberek megbízásából osztogatta a támogatásokat. Egyikük a Putyinnal különösen szoros kapcsolatban álló Konsztantyin Malofejev, aki ellen az EU 2014-ben szankciókat rendelt el, és beutazási tilalommal sújtotta. Malofejev összesen 100 ezer eurót utalt át a fehérorosz közvetítőnek, aki a német tévében ezt hálásan megköszönte, mondván, „ezzel jót cselekedett”.

A német tévések által feldolgozott adatokból – kiszivárgott e-mailekből – állítólag kiderül, hogy a Magyar Gárda 2014 októberében 3000 eurót (mintegy 930 ezer forintot) kaphatott NATO-ellenes tüntetések megtartására (ilyen megmozdulásnak egyébként nincs nyoma a magyarországi hírekben), illetve a Jobbik is kaphatott 10 ezer eurót (3,1 millió forintot) Uzovszkijtól.

Lengyelországban is nacionalista pártok, Csehországban kommunisták és nacionalisták is kaptak orosz pénzeket. Szlovákiából egyebek mellett a szélsőjobboldali Marian Kotleba pártja, az LSNS szerepel a ZDF által megismert levelekben, mint amelyik kész népszavazást kiíratni az ország NATO-ból való kiléptetéséért. 

A riportot Magyarországon elsőként ismertető HVG.hu-nak Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője tagadta, hogy orosz pénzt kaptak volna. Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója sem tud erről a támogatásról, de kizártnak is tartja: emlékeztetett arra, hogy 2014-től a törvény már csak magyar magánszemélyeknek teszi lehetővé pártok támogatását. A Jobbik 2014-es költségvetését, kampánykiadásait pedig az Állami Számvevőszék is vizsgálta, és abban semmi kivetnivalót nem talált.

A Jobbik a Magyar Nemzetnek megküldött közleményében is azt írja: a párt soha semmilyen orosz vagy más külföldi pénzt nem kapott támogatásként. A HVG írásának állításai valótlanok, az általa hivatkozott német cikkben pedig a Jobbik és a Magyar Gárda feltételes módban szerepel, míg a HVG-cikkben szereplő tévériportban egyáltalán nem említik sem a Jobbikot, sem a Magyar Gárdát. „A Jobbik megteszi a szükséges jogi lépéseket, helyreigazítással fordul a ZDF és a HVG felé, valamint további eljárásokat kezdeményez, ha nem helyesbítik a valótlanságokat” – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.