Németh Szilárd nem is érti, mi baj a birkózócsarnokával

Közel egy órán keresztül kritizálta a sajtót és politikai ellenfeleit Csepelen a Fidesz alelnöke.

M. László Ferenc
2017. 05. 31. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egy órán keresztül kritizálta a sajtót és politikai ellenfeleit szerdán a csepeli sportközpontban Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, amiért nyilvánosságra hozták, hogy az általa létrehozott és a lakcímére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány használhatja fel a birkózócsarnokra és akadémiára megítélt kétmilliárd forint támogatást. Németh szerint ugyanis hazugságokat terjesztettek róla és a birkózókról.

A politikus szerint azért az ő alapítványa kapja a támogatást, mert „egyszerűbb lesz így a történet”. Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e átláthatóbb, ha a szövetség vagy az önkormányzat kapná a pénzt, Németh Szilárd azt felelte: nem is érti a kérdést, hiszen az alapítványt az ügyészség felügyeli, illetve ezt a megoldást a szövetség közgyűlése és elnöksége is támogatta, az alapítvány pedig szerződést kötött a szövetséggel. Az egész konstrukció törvényes – mondta. Némethet állítólag a bejegyző ügyvéd biztosította erről.

Arra a kérdésre, hogy készült-e hatástanulmány, a politikus kérdéssel válaszolt: miért fizetne ő hatástanulmányokért? Úgy gondolja, hogy így egyszerűbb. Egyébként is büszkén vállalta, hogy az ő személyén keresztül zajlott a projekt előkészítése, ő lobbizott az akadémiáért, és bemutatta a terveket Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Miért is lenne ez másképp – kérdezte –, hiszen ő volt Csepel polgármestere, ő képviseli a térséget a parlamentben, ez szerinte így természetes. Németh Szilárd többször hangsúlyozta, hogy személyes felelősséget vállal a beruházásért, ezért ő alapította az alapítványt, ezért is van az ő címére bejegyezve. Azt ugyanakkor bejelentette, hogy már kérte a székhely áthelyezését a Hollandi út 8.-ra, a Csepeli Sport és Rendezvényközpont címére.

Szerinte az alapítvány azért is jó konstrukció, mert ha eltávozna erről a világról – amire szerinte sokan vágynak –, nem a családja, hanem a bíróság döntene a sorsáról. Megígérte azt is, hogy háromfősre bővítik a jelenleg egyszemélyes kuratóriumot, amelyben az önkormányzat is helyet kap. Németh Szilárd bemutatta a jelenlegi egyetlen kurátort, Gál Balázst, akiről többet nem árult el. Arra a kérdésre, hogy ő a jobbkeze-e, azt válaszolta: nem, hanem a bal keze. A Fidesz alelnök ugyan nem akart elárulni többet, ki is a teremben felálló, pusztán a nevét közlő személy, Gálról tudott, hogy Németh polgármestersége idején a városvezetői kabinet tagja volt, a politikus bizalmasa.

Arra a kérdésre, hogy ki lesz a tízezer négyzetméteresre tervezett akadémia fenntartója, a Fidesz-alelnök azt válaszolta: majd meglátjuk, de nyilvánvaló, hogy az alapítványnak is lesz ebben felelőssége. Az anyagiak forrását firtató további kérdésekre azt mondta, hogy adományokból, szponzori támogatásból és természetesen kormányzati támogatásból származik majd a pénz. A csarnok és akadémia teljes költségét egyébként 4-4,5 milliárd forintra becsülte, ebből az idei költségvetésbe be is van tervezve 1 milliárd forint.

Hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az LMP társelnöke: Szél Bernadett a parlamentben hétfőn napirend előtt felszólalásában jelentette be, hogy hatósági eljárást indít Németh Szilárd alapítványa miatt.

Egy probléma van, minden más, amit Németh elmondott, mellékes – mondta a Fidesz-alelnök sajtótájékoztatója után Szabó Szabolcs. Az Együtt országgyűlési képviselője szerint Németh nem akarja megérteni, hogy „morálisan, politikailag vállalhatatlan”, hogy egy kormánypárti politikus magánalapítványa kapjon és kezeljen 2 milliárd forint közpénzt. Szabó azt mondta, már jó ideje nyilvánvaló, hogy Németh egyedül akarja eldönteni, mi történjen Csepelen.

Miről folyik a vita?

Több éve szó van arról Csepelen, hogy építeni kellene egy új birkózócsarnok, hiszen a meglévő edzőhelyiségek elavultak, borzalmas állapotban vannak – erről a szerdai sajtótájékoztatón Németh is levetített egy kisfilmet (ebben rohadó mosdót, penészes öltözőket lehetett látni). Németh 2015 elején pályázott a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöki székére – kisebb botrányok közepette meg is választották –, és azzal kampányolt, hogy politikai kapcsolatait latba vetve szerez 400 millió forintot egy új csarnok építésére.

A kormány végül tavaly év végén 2 milliárd forintot különített el a Magyar Birkózó Akadémia létrehozására, amit eredetileg az MBSZ-nek szántak, de végül a Fidesz-alelnök lakcímére márciusban bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia nevű alapítványa kapta.

Németh szerdán impozáns terveket mutatott be, hogyan is fog kinézni a Kozma István Birkózó Akadémia. A több szintes, a 2,2 ezer négyzetméteres alapterületű épületben lesz birkózócsarnok, konditerem, 120 fős konferenciaközpont, 5 buszparkoló, továbbá megépítik a Hírességek Csarnokát, a sportolók elszállásolására pedig egy háromcsillagos hotelt. Németh szerint mindez 4-4,5 milliárd forintba fog kerülni a végén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.