Nincs elég gyógyszer, akadozik az ellátás

Országos hiány alakult ki egy, a zöld hályogra nagyon gyakran alkalmazott szemcseppből.

Kuslits Szonja
2017. 05. 18. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadozik az ellátás az országban egy, a zöld hályogra igen gyakran alkalmazott Cosopt Uno elnevezésű szemcseppből, a gyártó csupán a tényleges szükségletek kétharmadát tudja fedezni – tudta meg a Magyar Nemzet. Olvasóink jelezték, hogy az utóbbi időben sehol nem tudták megvásárolni a betegségükre felírt gyógyszert, mert a patikusok szerint országos hiány van belőle. Ezt több gyógyszertár is megerősítette lapunknak. Néhány gyógyszerész azt feltételezte: a probléma oka, hogy az április 25-ei budaörsi raktártűzben megsemmisült a szemcseppek egy része, ezért legkorábban június 4-e után tudnak rendelni belőle.

Kerestük a Cosopt Unót forgalmazó Santen vállalatot is, szerettük volna megtudni többek között, miért nem kapható a szemcsepp, és van-e köze ehhez a budaörsi raktártűznek. A cég azonban nem reagált megkeresésünkre, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) fordultunk. Kérdéseinkre onnan sem kaptunk választ, ám az OGYÉI honlapjára feltöltött tegnapi közleményből megtudtuk: a forgalmazó arról tájékoztatta a hatóságot, hogy az akadozás egy körülbelül másfél hónapja fennálló „európai globalizációs problémára” vezethető vissza. Mint írták, a szűkített gyártáskapacitás miatt Európában minden ország egy központilag meghatározott mennyiséget kap a készítményből. Ezt a mennyiséget az anyacég rendszeresen és kiszámíthatóan küldi a hó elején Magyarországnak is, viszont ez a tényleges szükségleteknek csupán kétharmadát fedezi. Az nem derült ki a közleményből, hogy miért gyártanak kevesebbet egy olyan gyógyszerből, melyre láthatólag egész Európában lenne kereslet.

Az OGYÉI arra kéri a gyógyszerészeket, hogy a kielégítő gyógyszerellátás érdekében ne készletezzenek, csak a tényleges szükségleteknek megfelelően, felírt vény birtokában rendeljenek a nagykereskedőktől. Rendelni azonban korántsem olyan egyszerű; több gyógyszerész ugyanis épp arról panaszkodott, nemcsak hogy nincs a termékből, de nem is tudni, mikor lehet egyáltalán rendelni belőle. Volt, aki azt javasolta, helyettesítő terméket váltson ki a beteg, de mint kiderült, nincs ilyen szemcsepp.

Egy patikában például javasolták helyette a Glamzolid nevű terméket, de készleten ebből sem volt. Akadt olyan gyógyszerész, aki azt tanácsolta, hogy a beteg térjen vissza az orvosához, és írassa fel a Cosopt Ocumeter nevű szert, amelyik hasonló a Cosopt Unóhoz, és ebből még van a patikákban – bár nem tudni, meddig.

Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerésztől megtudtuk: hivatalos helyettesítő hiányában folyamatosan kénytelenek visszaküldeni a betegeket a szemészetre. A szakember kitért rá: rendszeresen kapnak listát azokról a készítményekről, amelyek beszerezhetetlenek az országban, de ez nem újdonság. Igen sok termékből van hiány, ebből a szemcseppből már a raktártűz előtt is az mutatkozott.

– Inzulinból sem lehet nagyobb mennyiséget rendelni; ha például 10 dobozt kérünk, van, hogy csak 5-öt kapunk, de az legalább helyettesíthető más készítményekkel – mondta Patrik Zsuzsanna. Szerinte előfordulhat, hogy sok, külföldről beszerezhető gyógyszert nem éri meg itthon forgalmazni, ezért tűnnek el a hazai piacról. Egyre nagyobb adminisztrációs terheik vannak például a forgalmazóknak, és új díjtételeket is bevezettek, amelyek miatt még kevésbé gazdaságos egy-egy termék behozatala.

Az OGYÉI azért hangsúlyozta: a glaukómás betegek terápiája folyamatosan biztosítható Magyarországon. Ezzel persze a patikában receptjüket szorongató idősek nem biztos, hogy egyetértenek, főleg ha elfogyott a gyógyszerük, és a háziorvos sem rendel.

További érdekesség, hogy az OGYÉI honlapján megtalálható azoknak a termékeknek a listája, amelyekből átmeneti termékhiány van, erről ugyanis kötelesek tájékoztatni a lakosságot, de ebben a Cosopt Uno egyáltalán nem szerepel, pedig a lista kedden frissült utoljára.

A zöld hályog, más néven glaukóma jelenleg nem gyógyítható, a diagnosztizált állapotot szinten lehet tartani, például szemcseppes kezeléssel. Jellemző tünete a normál szemnyomás megemelkedése, ami jelentősen károsíthatja a szemideget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.