Olimpia nem lesz, de a pénzt megtarthatják a szövetségek

A legtöbb pénzt a triatlon, az íjászat, a rögbi és a lovaglás kapta. Golfakadémia és íjászközpont is lesz.

MN
2017. 05. 09. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell visszafizetniük a pénzt azoknak a sportszövetségeknek, amelyek Budapest 2024, vagyis az azóta visszavont olimpiai pályázat címén kaptak összesen 3,5 milliárd forintnyi támogatást – írja a 24.hu az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) válaszai alapján.

A kormány a tavaly december 20-i Magyar Közlönyben tette közzé a döntést, amelynek értelmében 3,464 milliárd forintot osztottak szét az itthon kevésbé népszerű vagy ismert sportágak szövetségei közt. A legtöbb pénzt a triatlon (597 millió), az íjászat (581 millió), a rögbi (479 millió) és a lovassportok (433 millió) kapták. Más szövetségek vagy egyesületek is kaptak támogatást, de nem az olimpiai pályázathoz kapcsolódva.

A tárca a 24.hu kérdésére most azt írta, azért nem kéri vissza a pénzt, mert attól, hogy Budapest nem kandidál, az egyes szövetségek sportszakmai céljai nem változtak, így nincs ok a pénz visszavételére. Az Emmi szerint fontos a nem kiemelt sportágak felzárkóztatása, ezért számolhatnak állami forintokkal egyebek mellett népszerűsítő programjaik megvalósítására, infrastrukturális problémáik orvoslására, valamint a minőségi felkészülés feltételeinek megteremtésére.

A golfszövetség 232 milliót kapott, amit állítólag főként az utánpótlás-neveléshez használ fel. A legnagyobb tétel szállások kialakítására megy el: 100 milliót költenek arra, hogy legyen saját otthonuk a junior-golfakadémia növendékeinek a Pannónia Golfklubban, Alcsútdobozon (Felcsút szomszédságában). A golfozók 60 milliót szánnak a junior-golfakadémia működtetésére és az iskolai golfprogram finanszírozására.

A leginkább támogatott íjászszövetség 550 millió forintból épít íjászközpontot. A szövetség a lapnak azt írta: a centrum nem csupán a versenyzőket, hanem az utánpótlás-nevelést, a szabadidősportot is szolgálja. Azaz nemcsak „az olimpián szereplő reflexíjászok”, hanem „a csigás pályaíjász, a terepíjász, a 3D-s íjász, a történelmi íjászszakág” igényeit is kielégíti majd. A részletes elszámolásból kiderül, hogy ez a sportág számol egy iskolai programmal, amelyre 10 milliót szán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.