Orbán bejelentette: milliókkal ösztönzik a gyermekvállalást

A Családok Budapesti Világtalálkozóján szólalt fel a miniszterelnök.

Hutter Marianna
2017. 05. 25. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növelik a családi adókedvezményt, a három gyermeket vállaló anyák diákhitelét pedig elengedik – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozóján. A két gyermeket szülő nőknek is csak a diákhitel felét kell visszafizetniük, a jelzáloghitelből pedig három gyermek fölött gyermekenként egymillió forintot vállal át az állam – jelentette be a kormányfő. Egy évvel meghosszabbítják a diplomás gyedet, a babakötvény pedig az egész Kárpát-medencében jegyezhető lesz.

Orbán Viktor közölte: „soha nem látott” bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

A kormányfő elmondta: Kopp Mária szellemiségét „ideidézve\" kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

A miniszterelnök kiemelte: az európai népesedési fordulathoz szükséges szellemi muníció, tudás már rendelkezésre áll. Ma Európában inkább a jó példa, a jó és bátor kormányzati gyakorlat hiányzik, és ma Magyarország ilyet mutatva szeretne hozzájárulni Európa sikeréhez.

Orbán Viktor – természetesen – arról is beszélt, hogy Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, változásokat kényszerítettek ki a bevándorláspolitikában, de „az ostromlott” Európa csak „egy szusszanásnyi időt” kapott, hogy felmérje a károkat, betömje a réseket, megerősítse a megroggyant falakat, és a tapasztalatok fényében újjászervezze politikáját, rendezze sorait. „A java még hátra van” – fogalmazott.

Kifejtette: míg ugyanis Európa öreg, gazdag és gyenge, addig a világnak az a része, amely az elmúlt években újabb és újabb embertömegeket bocsátott ki, fiatal, szegény és erős. Csak idő és politikai alkalom kérdése, hogy „ismét becsatornázzák az útrakész milliós embertömegeket” – mondta.

A kormányfő közölte: Brüsszelben azonban „a politikai korrektség foglya” a migrációról folytatott beszéd. Aki rámutat a bevándorlás és a terrorizmus közötti összefüggésre, a bevándorlók és a helyiek kulturális konfliktusaira Európában, azt szélsőségesnek bélyegzik – magyarázta.

Orbán Viktor szerint ma számtalan ember kérdezi a kontinensen, hogy hány párizsihoz, brüsszelihez, berlinihez vagy manchesterihez hasonló eseménynek kell Európában történnie ahhoz, hogy végre erőt vegyünk magunkon és hajlandóak legyünk megvédeni magunkat. Magyarország teljes mellszélességgel kiáll Nagy-Britannia mellett, minden erőnkkel azon leszünk, hogy Európa jövője biztonságba kerüljön – jelentette ki.

Közölte: Magyarország fokozni fogja az EU déli határainak védelmét, és senki olyat nem enged be, akinél csak a halvány gyanúja is felmerül annak, hogy meg akarja támadni a családjainkat, gyermekeinket. Magyarország minden körülmények között meg fogja védeni a családjait, legyen bármekkora is a brüsszeli ellenszél – mondta.

Eközben a helyszín előtt a Patent Egyesület maroknyi szimpatizánsa tüntetett a kormány, szerintük abortuszellenes korábbi intézkedései miatt. Megírtuk: tavaly csökkent ugyan valamelyest a terhességmegszakítások száma, de még így is nagyjából 30 ezer beavatkozást végeztek, miközben 93 ezer gyermek született.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a minap úgy fogalmazott: „A miniszterelnök szerint 2030-ra azt szeretné elérni a kormány, hogy 30 ezerrel nőjön a magyar lakosságnak a száma, tehát 2030-ra növekedést kell produkálni. Nagyon nehéz lesz megfordítani, de minden döntésünket annak kell alárendelnünk, hogy ne fogyjunk el. Nagyon egyszerű ennek a magyarázata, aki teleszüli a világot, azé a világ.”

A Fidesz ígérgetéseinek nincs nyoma a 2018-as költségvetésben – így reagált Orbán beszédére az MSZP. A párt közleményében megjegyzi, a Fidesz ezeket a hazugságokat minden választás előtt megígéri: a bölcsődék fejlesztését már 2013-ban is kiemelt kormányzati célnak nevezték, „és azóta sem történt semmi”.

A családi pótlékot hét éve nem képesek egyetlen forinttal sem emelni, és az igazságtalan, családokat kizsigerelő egykulcsos adórendszert is fenntartják – olvasható az MSZP-s levélben. Hozzáteszik, szerintük a Fidesz minden ígérete hiteltelen, hisz Matolcsy György és az MNB az eladósodott családokon nyerészkedett, miközben kétszázezer családot a kilakoltatás veszélyeztet.

A családügyi konferencián elhangzottakat a Lehet Más a Politika sem hagyta szó nélkül: Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke szerint a kormány demográfiai csomagja alkalmatlan arra, hogy népesedési fordulatot hozzon Magyarországon.

Szél hangsúlyozta: több és rugalmasabb nyitva tartású bölcsődére, bölcsődei béremelésre, a rugalmas munkavégzés támogatására és állami bérlakásprogramra volna szükség. A nők számára kiszámítható, tervezhető jövőt kellene biztosítani annak érdekében, hogy tudjanak a gyermek mellett dolgozni, és munkájukból meg tudjanak élni.

Emlékeztetett, a kormány már 2014-ben is „soha nem látott bölcsődefejlesztésekről\" beszélt, az ígért férőhelyek azonban azóta sem jöttek létre, a csak a társadalom felső rétegeire szabott családpolitika helyett pedig a valódi rászorulókat kellene támogatni.

Miközben az Orbán-kormány leépíti a felsőoktatást, és újabban egyetemeket üldöz el Magyarországról, a családtámogatások egy részét diplomaszerzéshez kötné. A többgyermekes nők diákhitel-tartozásának elengedése „jól hangzik\", de sokkal inkább a tandíj eltörlésére lenne szükség - összegzett közleményében az LMP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.