Parlamenti küszöb alatt a Momentum

Továbbra is vezetnek a kormánypártok. Emelkedett a bizonytalan választók száma.

Horváth Csaba László
2017. 05. 03. 6:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár hétfőn bejelentette a Momentum Mozgalom, hogy indul a 2018-as országgyűlési választáson, egyelőre nem jutna be a parlamentbe a frissen megalakult ellenzéki erő – derült ki az Iránytű Intézet áprilisi felméréséből. A nemrég párttá alakult szervezet erősödése pillanatnyilag megtorpant, a biztos szavazó pártválasztók körében a korábbi öt helyett négy százalékon áll.

Az ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás adatai szerint az említett csoportban 49 százalékon állnak a kormánypártok, 20 százalékon a Jobbik, ami azt jelenti, hogy némileg csökkent a legerősebb ellenzéki párt támogatottsága. Ugyanakkor az MSZP erősödött: a szocialista párt a biztos szavazó pártválasztók 12, a DK a 7 százalékukat tudhatja maga mögött. Az LMP-re a Momentumhoz hasonlóan a biztos választók 4 százaléka szavazna, míg az Együttre, a Párbeszédre, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1 százaléka voksolna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékon áll.

Szintén a Fidesz–KDNP támogatottsága a legmagasabb a teljes népesség körében, összesen 29 százalék, a Jobbik ebben a körben 14 százalékot ér el. Az MSZP 8, a DK 4 százalékon áll, míg az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Modern Magyarország Mozgalom, Liberálisok) az 1 százalékot sem közelítik meg; az LMP 3 százalékon van. Nem mellékes, hogy a friss adatok alapján a Jobbiknak jelenleg egymagában éppen akkora a támogatottsága, mint a 2014. évi baloldali összefogás pártjainak. Figyelemre méltó, hogy nőtt a bizonytalan szavazók aránya, ami most 18 százalék, és a választ megtagadók aránya is nyolc százalékra emelkedett, azaz csaknem annyi választó szimpátiája nem ismert, amennyi a kormánypártok támogatottsága. Továbbá 11 százalékra nőtt a „biztosan nem szavazók” aránya.

Az Iránytű lapunknak készült kutatása megjegyzi, hogy az előző hónaphoz képest jelentős átrendeződést nem tapasztaltak. Megemlítendő a bizonytalanok, nem szavazók, illetve a válaszmegtagadók arányának csekély növekedése, ám – mint írták – ezek aránya így is elmarad a megszokottól. Ugyanakkor hozzátették, hogy az Együtt a kutatócég méréseinek kezdete óta, vagyis 2012 óta nem szerepelt annyira gyengén, mint most, igaz az ellenzéki párt azóta számos átalakuláson ment keresztül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.